Eurostat podľa očakávaní znížil náš dlh pod 55 % HDP

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:35 • 2 min
Eurostat podľa očakávaní znížil náš dlh pod 55 % HDP

BRATISLAVA - Výdavky v rozpočte na budúci rok sa môžu navyšovať. Eurostat totiž vo svojej jesennej notifikácii deficitu a dlhu potvrdil očakávania rezortu financií a po zapracovaní novej metodiky ESA 2010 znížil vlaňajší verejný dlh Slovenska späť pod 55-percentnú hranicu. Sankcie z tretieho pásma ústavnej dlhovej brzdy, teda najmä zamedzenie medziročného navyšovania rozpočtových výdavkov, sa tak uplatňovať napokon nemusia.

slovakia

left justify in out

Podľa aktuálnej notifikácie totiž hrubý dlh verejnej správy Slovenska v roku 2013 dosiahol 54,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a deficit verejných financií predstavoval 2,63 % HDP. Podľa aprílovej notifikácie, kedy ešte nová metodika zapracovaná nebola, dosiahol dlh 55,4 % výkonu ekonomiky a deficit bol na úrovni 2,77 % HDP. Podľa nových čísel by pritom dlh nemusel stúpnuť nad 55 % ani v tomto roku. Kým pôvodne Eurostat uvádzal nárast dlhu na 56,54 % HDP, aktuálne aj pri vyššom deficite počíta s verejným dlhom ku koncu tohto roka na úrovni 54,94 % výkonu ekonomiky. 

 

Výraznou zmenou v porovnaní so starou metodikou bolo predovšetkým zaradenie niektorých subjektov do okruhu verejných financií. Po novom tak budú deficit a dlh ovplyvňovať svojím hospodárením aj Národná diaľničná spoločnosť, Eximbanka, verejné zdravotné poisťovne a Agentúra pre správu núdzových zásob ropy. Zmeny však nastali aj vo výpočte HDP, najmä čo sa týka preradenia obstarávania malých nástrojov z medzispotreby do investícií a započítania výdavkov na vedu a výskum a tiež na obranu rovnako do investícií. Nominálny HDP za obdobie od roku 1995 tak bol v priemere za každý rok navýšený o 1,8 %. Keďže takýto nárast hospodárstva bol výraznejší, ako metodické navyšovanie dlhu a deficitu, tieto ukazovatele v pomere k HDP klesli. 

 

Na základe týchto údajov sa tak dá očakávať, že návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky prejde v parlamente viacerými zmenami. Avizoval to aj minister financií Peter Kažimír po schválení rozpočtu minulý týždeň vládou. Návrh rozpočtu bol totiž zostavený ešte v súlade s tretím sankčným pásmom dlhovej brzdy bez medziročného rastu výdavkov. Toto pravidlo sa však napokon uplatňovať nebude a tak poslanci môžu v parlamente výdavky jednotlivých kapitol navyšovať. Kažimír hovoril napríklad o zapracovaní výsledkov kolektívneho vyjednávania najmä v školstve, či dopadov odpočítateľnej položky pri odvodoch. 

 

Stúpne tak zrejme aj rozpočtovaný deficit verejných financií na budúci rok z aktuálnych 1,98 % HDP. Minister financií tvrdí, že ho nepustí vyššie, ako hovoril ešte pôvodný návrh z augusta, teda necelých 2,5 % hrubého domáceho produktu. Finálnu podobu tak rozpočet dostane tentoraz až počas prerokúvania v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies