Eurostat odhaduje, že ceny v eurozóne vo februári klesli o 0,2 %

NETKY.SK • 29 Február 2016, 12:25 • 2 min
Eurostat odhaduje, že ceny v eurozóne vo februári klesli o 0,2 %

BRATISLAVA - Medziročne sa cenová hladina v eurozóne v januári znížila o 0,2 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v pondelok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

slovakia

left justify in out

V januári sa pritom ceny v Európskej menovej únii oproti rovnakému mesiacu minulého roka zvýšili o 0,3 %. Podľa rýchleho odhadu sa ceny služieb vo februári medziročne zvýšili o 1 % po januárovom raste o 1,2 %.

 

Ceny v segmente potraviny, alkohol a tabak podľa odhadu medziročne stúpli o 0,7 % po januárovom posilnení o 1 %, ceny priemyselných tovarov sa zvýšili o 0,3 % po raste o 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci, ale ceny energií oslabili o 8 % po tom, ako v januári medziročne klesli o 5,4 %.

 

Eurostat uvádza tzv. rýchly odhad miery inflácie eurozóny na základe predbežných hodnôt indexu spotrebiteľských cien menovej únie (MUICP), pričom kombinuje historické hodnoty s čiastkovými údajmi o priebežnom vývoji cien v jednotlivých členských štátoch eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona