Eurostat odhaduje, že ceny v eurozóne v januári stúpli o 1,8 %

NETKY.SK • 31 Január 2017, 13:04 • 2 min
Eurostat odhaduje, že ceny v eurozóne v januári stúpli o 1,8 %

BRATISLAVA - Ceny v eurozóne sa v januári medziročne zvýšili o 1,8 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročná inflácia tak zrýchlila, keďže v decembri sa ceny v európskej menovej únii oproti rovnakému mesiacu minulého roka zvýšili o 1,1 %.

slovakia

left justify in out

Podľa rýchleho odhadu sa v januári medziročne najvýraznejšie zvýšili ceny energií, a to o 8,1 %, čiže zrýchlili rast z decembrových 2,6 %. Ceny v segmente potraviny, alkohol a tabak stúpli o 1,7 % po decembrovom posilnení o 1,2 %.

 

Ceny v službách posilnili o 1,2 % po raste o 1,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Ceny priemyselných tovarov sa zvýšili o 0,5 %, keď v decembri vzrástli o 0,3 %.

 

Eurostat uvádza tzv. rýchly odhad miery inflácie eurozóny na základe predbežných hodnôt indexu spotrebiteľských cien menovej únie, pričom kombinuje historické hodnoty s čiastkovými údajmi o priebežnom vývoji cien v jednotlivých členských štátoch eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies