Eurostat očakáva, že príjmy európskych farmárov poklesnú o 2 %

NETKY.SK • 31 Január 2017, 13:25 • 2 min
Eurostat očakáva, že príjmy európskych farmárov poklesnú o 2 %

BRATISLAVA - Zložitá situácia európskych farmárov naďalej pretrváva, najmä pre rastúcu nestabilitu trhov, vysoké výrobné ceny a byrokraciu. Vyplýva to z prieskumu organizácie Copa-Cogeca, ktorá zastrešuje európskych farmárov. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 8 tisíc európskych farmárov, ktorí hodnotili súčasnú ekonomickú situáciu a ich očakávania v tomto roku.

slovakia

left justify in out

Znepokojivú situáciu podľa Copa-Cogeca potvrdzujú aj údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, z ktorých vyplýva, že príjmy európskych poľnohospodárov za minulý rok klesnú o dve percentá v porovnaní s predchádzajúcim rokom, pričom podľa zástupcov európskych farmárov bol už rok 2015 z pohľadu farmárov v EÚ mimoriadne náročným.

 

Ako skonštatoval generálny tajomník Copa-Cogeca Pekka Pesonen, pozície farmárov v EÚ sa po miernom oživení v sektoroch mlieka a bravčového mäsa na konci minulého roka zlepšili. Zároveň však dodal, že situácia ostáva nepriaznivá a poľnohospodári čelia výzvam ako sú rastúca nestabilita trhov, vysoké výrobne náklady, zvyšovanie nárokov spotrebiteľov či pokračujúce ruské embargo.


Za ďalší problém označil aj zvyšujúcu sa byrokraciu v Spoločnej poľnohospodárskej politike a problémové je aj odvetvie rastlinnej výroby, kde sa zhoršujúca situácia premieta aj do negatívnych očakávaní poľnohospodárov. Ako ďalej z prieskumu vyplýva, najväčší medziročný prepad sa očakáva v Estónsku, o 25,5 %, a v Dánsku (25 %). Pohoršiť by si malo aj Poľsko, Rumunsko či Francúzsko.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies