Eurostar zvýšil v roku 2011 počet cestujúcich, najmä z krajín mimo EÚ

NETKY.SK • 9 Marec 2012, 08:01 • 2 min
Eurostar zvýšil v roku 2011 počet cestujúcich, najmä z krajín mimo EÚ

Eurostar zvýšil v roku 2011 počet cestujúcich, najmä z krajín mimo EÚ

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť Eurostar, ktorá zabezpečuje osobnú železničnú dopravu popod kanál La Manche, zaznamenala za minulý rok rast počtu cestujúcich. Najviac sa na tom podieľali pasažieri z krajín mimo Európskej únie, najmä z rýchlorastúcich ekonomík ako Čína a Brazília.
      Spoločnosť oznámila, že počet cestujúcich vzrástol v roku 2011 oproti predchádzajúcemu roku o 2 % na 9,7 milióna. Firma, ktorá prevádzkuje vlaky premávajúce medzi Londýnom, Bruselom a Parížom, uviedla, že počet pasažierov z krajín mimo EÚ sa zvýšil až o 20 %, pričom z celkového počtu prepravených cestujúcich tvorili minulý rok 9 %. Naopak, klesol počet obchodných cestujúcich, a to o 3 %. Ich počet, ktorý zredukovala najmä dlhová kríza eurozóny, sa v najväčšej miere znížil v posledných troch mesiacoch minulého roka, dodal Eurostar.
      Tržby firmy vzrástli oproti roku 2010 o 6 % na 803 miliónov libier (961,79 milióna eur) a čistý zisk dosiahol 20,8 milióna libier. V súčasnosti je Eurostar jedinou firmou prevádzkujúcou osobné vlakové spojenie cez tunel popod kanál La Manche. Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn však plánuje od roku 2013 začať zabezpečovať cez túto trať priame spojenie medzi Londýnom, Amsterdamom a Frankfurtom nad Mohanom.

Zdroj: TASR/AP, BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona