Euroskupinu čaká "zásadné" rozhodnutie o Grécku

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 14:38 • 2 min
Euroskupinu čaká "zásadné" rozhodnutie o Grécku

HAAG - Ministri financií členských štátov eurozóny môžu v sobotu prijať "zásadné rozhodnutie" o Grécku. Vyhlásil to v piatok holandský šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

slovakia

left justify in out

Vláda v Aténach podľa neho predložila veriteľským inštitúciám "starostlivo" pripravený text, obsah nových gréckych návrhov však bližšie nekomentoval. "Široká podpora v Grécku poskytuje (návrhu) vyššiu dôveryhodnosť, aj tak ale musíme starostlivo posúdiť, či je návrh dobrý, a či sedia čísla," povedal novinárom Dijsselbloem. "V každom prípade musíme prijať dôležité rozhodnutie," dodal šéf Euroskupiny.

 

Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond skúmajú plán reforiem, ktorý pripravila grécka vláda v snahe získať ďalšiu finančnú pomoc. Agentúre Reuters to potvrdil hovorca EK. S výsledkami hodnotenia majú oboznámiť ministrov financií členských štátov eurozóny ešte v piatok.

 

Grécko ponúka veriteľom nové reformné opatrenia vrátane vyšších daní pre prepravné spoločnosti a zmiernenia daňových úľav pre ostrovy. Vláda má taktiež v úmysle zvýšiť daň z pridanej hodnoty platnú pre reštaurácie, zmeny sú aj v dôchodkovej reforme a Grécko v aktuálnych návrhoch stanovuje pevný harmonogram privatizácie. Na druhej strane Grécko od veriteľov chce prehodnotenie cieľov v oblasti primárneho deficitu v nasledujúcich štyroch rokoch.

 

Krajina požaduje finančné prostriedky v hodnote 53,5 mld. eur, aby Grécko bolo schopné obsluhovať svoj dlh do júna 2018. O návrhoch budú rokovať ministri financií členských štátov eurozóny, ktorí sa stretávajú v sobotu o 15:00 SELČ v Bruseli. Pokiaľ ich odobria, mohlo by to znamenať, že v nedeľu sa neuskutoční mimoriadny summit lídrov eurozóny a následne celej EÚ, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies