Euroskupina verí, že nová grécka vláda bude dodržiavať podmienky záchranného programu

NETKY.SK • 12 September 2015, 12:58 • 2 min
Euroskupina verí, že nová grécka vláda bude dodržiavať podmienky záchranného programu

LUXEMBURG - Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, dnes vyjadrili presvedčenie, že aj nová grécka vláda bude dodržiavať podmienky tretieho záchranného programu aj napriek vyhláseniam bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa. Ten v predvolebnej kampani sľubuje, že sa bude snažiť o zlepšenie dohody s veriteľmi. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Grécko čakajú 20. septembra predčasné parlamentné voľby. Tsipras totiž v auguste rezignoval na svoj post po vzbure ultraľavicového krídla jeho strany Syriza proti podmienkam dohody o treťom úvere pre Grécko vo výške 86 miliárd eur.

 

Syriza zvíťazila v predchádzajúcich januárových voľbách práve vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Grécko sa však v júli ocitlo na pokraji bankrotu a hrozil mu odchod z eurozóny. Tsiprasovi tak neostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu a dohodnúť sa s veriteľmi na ďalšej pomoci. Podmienky tretieho záchranného programu sú ešte tvrdšie, ako tie, ktoré jeho vláda odmietla po nástupe k moci koncom januára. Dôvodom je zhoršenie situácie v gréckej ekonomike.

 

Tsiprasovi sa podarilo pretlačiť novú dohodu cez parlament, ktorý schválil aj všetky potrebné reformy a opatrenia, aby Grécko získalo prvú splátku z tretieho úveru. No časť poslancov z jeho strany Syriza sa vzbúrila a hlasovala proti návrhom vlády. Premiér sa preto rozhodol rezignovať a Grékov tak opäť čakajú voľby.

 

Tsipras v predvolebnej kampani znova sľubuje, že ak zvíťazí a vráti sa do úradu premiéra, bude bojovať za zlepšenie podmienok záchranného úveru, a to najmä v oblasti privatizácie a zmiernenia dlhovej záťaže Grécka.

Euroskupina, ktorá dnes rokuje v Luxemburgu, však trvá na tom, že podmienky tretieho záchranného programu sa meniť nemôžu.

 

"Grécka vláda podpísala záchranný balík a zmenila legislatívu," povedal luxemburský minister financií Pierre Gramegna. "A ja predpokladám, že nová vláda bude dodržiavať vlastné zákony," dodal.

 

Aj jeho kolegovia sú presvedčení, že Grécko bude dodržiavať podmienky úveru a pokračovať v reformnom programe, keď "predvolebný ošiaľ" opadne. V opačnom prípade nedostanú Atény ďalšiu časť peňazí.

 

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v tejto súvislosti vyhlásil, že prípravy na októbrovú kontrolu plnenia úverových podmienok a revízia stavu gréckej ekonomiky sú v plnom prúde.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies