Euroskupina tento týždeň nedokončí revíziu gréckych reforiem

NETKY.SK • 24 Január 2017, 14:09 • 2 min
Euroskupina tento týždeň nedokončí revíziu gréckych reforiem

DUBLIN - Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, neukončia revíziu gréckych reforiem už na najbližšej štvrtkovej (26.1.) schôdzi. Dúfajú však, že sa im ju podarí dokončiť čo najskôr. Vyhlásil to dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

slovakia

left justify in out

Euroskupina sa zíde v Bruseli vo štvrtok popoludní. Grécke reformy a pokrok pri ich zavádzaní, ktorý je podmienkou pre uvoľnenie ďalších peňazí z tretieho záchranného balíka, bude jedným z hlavných bodov schôdze.

 

Ministri budú diskutovať aj o krátkodobých opatreniach na zmiernenie dlhovej záťaže Grécka, na ktorých sa dohodli vlani v decembri. Realizáciu týchto opatrení však vzápätí odložili pre obavy, že vláda v Aténach možno nedosiahne dohodnuté reformné ciele.

 

Navrhnuté opatrenia by mali do roku 2060 znížiť verejný dlh krajiny o 20 percentuálnych bodov. Ale pár dní po dosiahnutí dohody grécky premiér Alexis Tsipras bez diskusií s veriteľmi oznámil, že grécka vláda rozdelí dôchodcom s nízkymi príjmami pred Vianocami celkovo 617 miliónov eur.

 

Veritelia z eurozóny preto 14. decembra zastavili realizáciu dohody o zmiernení dlhu. Ako uviedol hovorca Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), medzinárodní veritelia musia najskôr analyzovať dôsledky jednorazového výdavku. Ministri odblokujú tieto opatrenia až po tom, keď sa ubezpečia, že Grécko plní dohodnuté ciele.

 

Grécko chce, aby Euroskupina "uznala jeho pokrok" pri zavádzaní reforiem. Obe strany sa však rozchádzajú v názoroch ma reformu pracovného trhu a energetiky, a tiež v otázke fiškálnych cieľov.

 

Nedokončená revízia zároveň bráni vyplateniu ďalšej splátky zo záchranného balíka a marí aj šance Grécka, že ho Európska centrálna banka konečne zaradí do svojho programu nákupu dlhopisov eurozóny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies