Euroskupina sa 9. mája zíde na mimoriadnych rokovaniach o Grécku

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 17:19 • 2 min
Euroskupina sa 9. mája zíde na mimoriadnych rokovaniach o Grécku

BRUSEL - Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, sa zídu na mimoriadnej schôdzi v pondelok 9. mája, aby zhodnotili pokrok pri rokovaniach s Gréckom o požadovaných reformách.

slovakia

left justify in out

Schôdza Euroskupiny je naplánovaná na 9. mája a začne sa o 15.00 h SELČ v Bruseli, napísal hovorca skupiny Michel Reijns na sociálnej sieti Twitter.

 

Grécko a jeho veritelia stále nedosiahli dohodu o reformách a úsporných opatreniach, ktorá je kľúčom k uzavretiu prvej revízie plnenia podmienok tretieho záchranného programu, a tiež pre uvoľnenie ďalšej splátky z tohto programu a začatie rokovaní o zmiernení gréckeho dlhu.

 

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem tento týždeň vyhlásil, že ministri sa stretnú len v prípade, že obe strany dosiahnu dostatočný pokrok na rokovaniach.

 

Rokovania o dohode komplikuje požiadavka veriteľov na dodatočné úsporné opatrenia vo výške 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka, alebo 3,5 miliardy eur, na ktorej trvá najmä Medzinárodný menový fond. Tieto opatrenia by mali automaticky vstúpiť do platnosti, keď sa stav gréckych verejných financií nebude vyvíjať správnym smerom.

 

To je však nad rámec predchádzajúcich požiadaviek na úspory vo výške 3 % HDP.

 

Podľa Dijsselbloema cieľom dodatočných opatrení pre nepredvídateľné situácie je poskytnúť "mimoriadne záruky a zvýšiť dôveru" investorov a trhov, že Grécko sa udrží v eurozóne.

 

Ale grécky minister financií Euklid Tsakalotos upozornil, že vláda v Aténach môže mať problém presadiť požiadavky veriteľov v parlamente.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies