Euroskupina dostala správu o gréckom návrhu, Schäublemu sa nepáči

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 11:58 • 2 min
Euroskupina dostala správu o gréckom návrhu, Schäublemu sa nepáči

BRUSEL - Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, už dostali od expertov z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) vyhodnotenie gréckeho návrhu reforiem. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej experti hodnotia grécky návrh pozitívne. Odvoláva sa pritom na nemenované zdroje z Bruselu.

slovakia

left justify in out

Hovorca Euroskupiny dnes novinárom potvrdil len to, že ministri financií už dostali hodnotiacu správu expertov. Grécko sa potáca na pokraji bankrotu a tento týždeň požiadalo o tretí záchranný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) a zároveň predložilo veriteľom, tzv. inštitúciám, návrh reforiem, ktoré uskutoční výmenou za finančnú pomoc.

 

"Euroskupina už dostala hodnotenie gréckeho návrhu od inštitúcií podľa článku 13. Zmluvy o EMS, jej stretnutie sa uskutoční o 15. hodine SELČ," uviedol hovorca na sociálnej sieti Tweeter.

 

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ, Európska centrálna banka (ECB), Európska komisia (EK) a MMF povedali vládam v eurozóne, že považujú návrh gréckych reforiem za určitých podmienok za základ pre vyjednávania.

Toto odporúčanie, aj keď opatrné, je veľmi dôležitým krokom pred nadchádzajúcou schôdzou Euroskpiny, ktorej budú predchádzať rokovania tzv. pracovnej skupiny poradcov ministrov financií z eurozóny.

 

Noviny Bild však dnes uviedli, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble považuje grécky návrh za nedostatočný a je proti rokovaniam o ďalšej pomoci Aténam. Hovorca nemeckého ministerstva financií Frank Paul Weber sa odmietol k článku vyjadriť. Povedal len, že výsledok dnešného zasadania Euroskupiny je úplne otvorený.

 

Návrh reforiem a úsporných opatrení dnes nadránom schválil aj grécky parlament. Ale niektorí vysokopostavení členovia gréckej vládnej strany Syriza ho nepodporili a premiérovi Alexisovi Tsiprasovi pomohla presadiť reformný balík v parlamente opozícia.

 

Napriek tomu, súhlas gréckeho parlamentu zvyšuje pravdepodobnosť, že zadlženej krajine sa otvorí cesta k začatiu rokovaní o ďalšom záchrannom balíku, v poradí už treťom za päť rokov.

 

Tsipras však musel kapitulovať. V januárových voľbách totiž zvíťazil len vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Grécka vláda päť mesiacov vytrvalo odmietala návrhy veriteľov a požadovala odpustenie dlhu. Ale došli jej peniaze a koncom júna neuhradila MMF splátku z úveru. Grécko sa ocitlo na pokraji bankrotu a hrozí mu odchod z eurozóny. Tsipras na minulý víkend (5.7.) dokonca vypísal referendum o podmienkach záchranného programu a nabádal Grékov, aby ich odmietli. A väčšina ho poslúchla. Premiér im totiž tvrdil, že to posilní jeho pozíciu pri vyjednávaniach. Ale veritelia odmietli nalievať ďalšie peniaze do krajiny, ktorá nespláca svoje dlhy a neplní podmienky úveru. Tsiprasovi nakoniec nezostalo nič iné, len kapitulovať a predložiť im návrh reforiem, ktoré sú ešte tvrdšie, ako pôvodne žiadali. Stav gréckej ekonomiky sa totiž za päť mesiacov jeho vlády rapídne zhoršil, čo museli Gréci zahrnúť do svojich výpočtov.

 

Grécko najnovšie žiada o trojročný úver z EMS vo výške 53,5 miliardy eur. MMF napriek tomu, že mu Atény nezaplatili júnovú splátku, má aj naďalej možnosť poskytnúť im pôžičku vo výške 16 miliárd eur.

 

Podľa nemenovaného zdroja, analýza expertov z EÚ a MMF odhalila, že Grécko bude potrebovať záchranný balík v celkovej výške 74 miliárd eur. Dohodu o ďalšej pomoci Grécku musia v niektorých štátoch eurozóny schvaľovať aj národné parlamenty. Ide napríklad o Nemecko, kde musí zákonodarný zbor formálne odsúhlasiť aj začiatok rokovaní o novom úvere.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies