Euroskupina a MMF uvoľnia očakávané miliardy pre Grécko

NETKY.SK • 4 Júl 2011, 09:54 • 2 min
Euroskupina a MMF uvoľnia očakávané miliardy pre Grécko

Euroskupina a MMF uvoľnia očakávané miliardy pre Grécko

slovakia

left justify in out

img

Ministri financií krajín eurozóny (euroskupina) po sobotňajšej videokonferencii, ktorá sa konala namiesto plánovaného nedelňajšieho zasadania v Bruseli, oznámili, že uvoľnia dlhoočakávanú piatu tranžu finančnej pomoci pre Grécko.
      Ministri najskôr oznámili, že s uspokojením privítali pokrok, ktorý grécke úrady dosiahli v posledných dňoch pri implementácii požadovaných opatrení. Na tých sa dohodla Európska komisia v spolupráci s Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom.
      Ako v sobotu večer vyhlásili ministri financií v spoločnom stanovisku, s uspokojením privítali tohotýždňové hlasovanie v gréckom parlamente, keď poslanci schválili prijatie kľúčových zákonov pre oblasť fiškálnej stratégie a privatizácie. Ministri však aj naďalej vyzývajú všetky politické strany v Grécku, aby podporovali hlavné ciele prijatého programu fiškálnych úprav a štrukturálnych reforiem a zavádzali potrebné politické opatrenia za účelom rýchlej a dôslednej implementácie úsporného ekonomického programu.
      Ako sa uvádza v poskytnutom stanovisku 17 ministrov eurozóny, v súlade s uzávermi summitu EÚ z 24. júna toho roku, euroskupina pokračuje v konzultáciách s veriteľmi gréckych dlžôb. Cieľom týchto konzultácií je nájsť spôsob dobrovoľnej účasti súkromného sektoru na procese gréckeho oddlžovania, aby sa zmiernilo riziko selektívneho bankrotu Grécka.
      Ako uviedli ministri v spoločnom vyhlásení, presné spôsoby a miera účasti súkromného sektora ako aj dodatočné financovanie z verejných zdrojov budú oznámené v najbližších týždňoch, keď sa všetky strany zúčastnené na finančnej pomoci Grécku uistia, že požadovaný finančný program sa začal uplatňovať zo strany žiadateľa tejto pomoci. Očakáva sa však, že prvé detaily v súvislosti s účasťou súkromného sektora oznámia ministri na zasadaní euroskupiny 11. júla.
      Pripravovaná finančná stratégia EÚ v spolupráci s ECB a MMF, pričom sa má dohodnúť aj účasť a miera účasti privátnych investorov bude základ pre nový strednodobý program finančnej pomoci Grécku.
      Euroskupina sa dnes zhodla na tom, že hlavné parametre viacročného programu pomoci pre Grécko budú aj naďalej podmienené záväzným sľubom gréckej strany, že bude pokračovať v implementácii opatrení na fiškálnu konsolidáciu krajiny a v zavádzaní ambicióznych a konkrétnych štrukturálnych reforiem a privatizačných plánov. Tieto opatrenia a záväzky bude Európska komisia a ostatné členské štáty EÚ podporovať v širokom meradle formou technickej podpory.
      Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v sobotu večer vyhlásil, že druhý balík finančnej pomoci, v predpokladanej výške ako aj prvý balík, čiže vyše 100 miliárd eur, nemusí byť do septembra schválený "ak Grécko nezačne okamžite so sľúbenou privatizáciou," uviedla agentúra AFP.
      V závere svojho vyhlásenia ministri oznámili, že súhlasia s uvoľnením piatej tranže finančnej pomoci z prebiehajúceho finančného programu pomoci pre Grécko, ktorý EÚ odsúhlasila minulý rok. Uvoľnenie sumy 8,7 miliárd eur pre Grécko by malo prebehnúť do 15. júla. MMF by mal Aténam poslať zvyšnú sumu 3,3 miliárd eur z celkového balíka 12 miliárd eur do 8. júla.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies