Euroskeptici v parlamente ohrozujú Merkelovej koalíciu

NETKY.SK • 20 September 2013, 09:28 • 2 min
Euroskeptici v parlamente ohrozujú Merkelovej koalíciu

BERLÍN - Kresťanskodemokratická únia (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej podľa ďalšieho prieskumu verejnej mienky vyhrá voľby po tretí raz v rade, no pokračovanie jej koalície je v ohrození.

slovakia

left justify in out

Svojich poslancov by totiž v spolkovom sneme mala mať aj nedávno založená Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej namerali päť percent, teda minimálny zisk potrebný na vstup do parlamentu. Vo štvrtok zverejnené výsledky prieskumu inštitútu Insa ukazujú, že CDU by volilo 38 percent Nemcov. Jej koaličná Slobodná demokratická strana (FDP) by získala šesť percent. Prítomnosť euro odmietajúcej AfD v parlamente by však súčasné koaličné strany obrala o väčšinu a tú by museli hľadať u ďalších spojencov. Hrozila by aj takzvaná veľká koalícia, aká vznikla v roku 2005.

Jej súčasťou vtedy bola okrem CDU aj Sociálnodemokratická strana (SPD). Tú by aktuálne volilo 28 percent opýtaných. Za Zelených, ktorí by mohli vytvoriť koalíciu s SPD, by hlasovalo osem percent respondentov. Strana Ľavica, s ktorou SPD zatiaľ nechce spolupracovať na federálnej úrovni, dosiahla podľa prieskumu deväť percent. 

Voľby do celoštátneho parlamentu (Bundestag) budú v nedeľu 22. septembra. Zatiaľ čo víťazstvo CDU je prakticky isté, nie je jasné, či sa FDP dostane do parlamentu. V ich vypadnutie z Bundestagu dúfajú sociálni demokrati z SPD. Ich podpora v kombinácii so stranou Zelených a krajnými ľavičiarmi dosahuje rovnaké čísla ako CDU a FDP dokopy. Možnosťou je aj veľká koalícia pozostávajúca z CDU a SPD. Merkelová by mala zostať kancelárkou aj preto, že jej dôveruje takmer 70 percent obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona