Európu zasiahli rozsiahle kybernetické útoky, prioritne útočia na kancelárie vlád

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 19:57 • 2 min
Európu zasiahli rozsiahle kybernetické útoky, prioritne útočia na kancelárie vlád

PARÍŽ - Európu v utorok zasiahla séria kybernetických útokov namierených na vládne organizácie, medzinárodné spoločnosti či agentúry.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, najviac ovplyvnili Ukrajinu, kde spôsobili narušenie energetickej siete, banky, letisko, vládne kancelárie aj monitorovacie systémy v Černobyle. Podľa premiéra Volodymyra Hrojsmana išlo o bezprecedentné útoky, no dôležité systémy v krajine neovplyvnili.

Problémy s hackerskými útokmi zaznamenali aj ruská ropná spoločnosť Rosneft aj dánska logistická spoločnosť A.P. Moller-Maersk. "Zasiahlo to všetky naše pobočky, doma aj v zahraničí," uviedol hovorca spoločnosti sídliacej v Kodani. Ako informuje BBC, problémy hlásia aj kancelárie medzinárodnej potravinovej spoločnosti Mondelez, právnej firmy DLA Piper, ako aj francúzskej spoločnosti Saint-Gobain zameriavajúcej sa na stavebné materiály.

Ako tiež informuje AP, zatiaľ nie je veľa informácií o tom, čo v každej z napadnutých organizácií stálo za narušením. Podľa odborníkov ide o takzvaný ransomware, program, prostredníctvom ktorého hackeri zablokujú dáta a sprístupnia ich až po zaplatení výkupného. Podobným programom bol WannaCry alebo WannaCrypt, ktorý v apríli ochromil množstvo organizácií a inštitúcií po celom svete.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies