Európsky záchranný mechanizmus možno po siedmich rokoch fungovania hodnotiť ako úspešný

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 10:31 • 2 min
Európsky záchranný mechanizmus možno po siedmich rokoch fungovania hodnotiť ako úspešný

BRATISLAVA - V júni tohto roka uplynulo sedem rokov od založenia európskeho záchranného mechanizmu, tzv. eurovalu. Pri tejto príležitosti Ministerstvo financií (MF) SR vo svojom aktuálnom komentári vyzdvihuje, že v súčasnosti je eurozóna v lepšej finančnej kondícii než pred jeho vznikom.

slovakia

left justify in out

V roku 2010 vznikla prvá verzia, tzv. dočasný euroval (EFSF), ktorý fungoval tri roky a počas nich poskytol finančnú pomoc trom členským krajinám eurozóny - Grécku, Írsku a Portugalsku - v celkovej sume viac ako 174 miliárd eur. Z trvalého eurovalu (ESM), ktorý vznikol v roku 2013 ako náhrada dočasného riešenia, bola následne poskytnutá pomoc Španielsku, Cypru a Grécku v sume 77,3 miliardy eur.

 

"Po siedmich rokoch je možné povedať, že euroval bol úspešný. Všetky krajiny, s výnimkou Grécka, ktorým bola poskytnutá pomoc, postupne získali prístup na finančné trhy a vystúpili zo stabilizačných programov," konštatuje rezort financií. Tieto krajiny aj po ukončení programu podliehajú monitorovaniu zo strany Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), a to až dovtedy, kým nesplatia aspoň 75 % poskytnutej pomoci.

 

Grécko dosiahlo čiastočný návrat na finančné trhy koncom roka 2014, kedy uskutočnilo dve emisie 5-ročných dlhopisov. Kvôli politickej kríze v roku 2015 však dôveru trhov opäť stratilo a zostáva aj naďalej špecifickým problémom, najmä preto, že vstupovalo do programu v oveľa horšej kondícii ako iné krajiny, upozorňuje MF.

 

"Napriek enormnému reformnému úsiliu sa Grécku zatiaľ nepodarilo ukončiť stabilizačný program. Avšak aj Grécko postupne dostáva verejné financie pod kontrolu a v najbližších týždňoch sa očakáva jeho vystúpenie z procedúry nadmerného deficitu," avizuje ministerstvo.

 

Programové krajiny dosiahli v období rokov 2009 až 2016 najvýraznejšie zlepšenie fiškálnej pozície spomedzi hodnotených krajín EÚ. Aby dostali svoje rozpočty pod kontrolu, museli pristúpiť k rozsiahlym úsporným opatreniam, pripomína MF. Zvyšovali preto dane, znižovali sociálne dávky, vo verejnom sektore sa prepúšťalo a znižovali sa platy, a to v období vysokej nezamestnanosti.

 

Na druhej strane, od roku 2014 vo všetkých krajinách, ktoré dostali pomoc, dochádza k postupnému spomaľovaniu reformného úsilia.

 

Írsko, Španielsko a Cyprus pokračujú podľa ministerstva v stabilnom ozdravovaní a nezamestnanosť v týchto krajinách klesá. Cypru, Írsku a Portugalsku sa v roku 2016 podarilo udržať rozpočtový deficit pod úrovňou 2%.

 

"Finančná pomoc z eurovalu, podmienená účasťou v stabilizačnom programe, sa tak javí ako účinný prostriedok na presadzovanie nevyhnutných reforiem," dodáva rezort financií vo svojom komentári.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies