Európsky výrobca sa presadil v USA: Delta Air Lines objednáva 100 lietadiel Airbus

NETKY.SK • 14 December 2017, 20:22 • 2 min
Európsky výrobca sa presadil v USA: Delta Air Lines objednáva 100 lietadiel Airbus

ATLANTA - Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines uprednostnila Airbus pred americkým koncernom Boeing pri veľkej objednávke nových lietadiel.

slovakia

left justify in out

Delta oznámila, že objednáva 100 lietadiel Airbus, ktorých bežná cena je 12,7 mld USD, s možnosťou kúpy ďalších 100 strojov. Finančné podmienky objednávky strojov A321neo, o ktorej letecký prepravca informoval vo štvrtok, nezverejnili. Nevie sa teda, koľko Delta Airbusu v skutočnosti zaplatí, ale letecké spoločnosti zvyčajne získavajú veľké zľavy.

Lietadlá A321 sú konkurentmi strojov 737 Max, ktoré vyrába Boeing. Očakáva sa, že Delta Air Lines začne nové stroje od európskeho výrobcu lietadiel dostávať od začiatku roka 2020.

 

Katalógová cena objednávky sa odhaduje na 12,7 miliardy USD (10,7 miliardy eur), ale letecké spoločnosti pri takýchto veľkých kontraktoch zvyčajne dostanú obrovské zľavy.

 

Delta zverejnila svoje plány tesne pred začiatkom výročného stretnutia s investormi. Generálny riaditeľ spoločnosti Ed Bastian povedal investorom, že dopyt po doprave zostáva silný na medzinárodných aj na domácich linkách. Delta očakáva, že v 4. štvrťroku sa jej tržby zvýšia približne o 4 %. V predchádzajúcej prognóze spoločnosť počítala s nárastom tržieb v pásme 2 až 4 %.

 

Ale aj náklady na palivo a na prácu stúpajú. Bastian povedal, že Delta očakáva v 4. kvartáli prevádzkovú maržu približne 11 %.

 

Delta, druhá najväčšia letecká spoločnosť v USA, v správe pre americkú komisiu pre cenné papiere a burzu uviedla, že prvé dodávky Airbusov očakáva v 1. štvrťroku 2020 a ďalšie nové lietadlá budú postupne prichádzať do roku 2023.

 

Vzťahy medzi Deltou a Boeingom sa začali zhoršovať v októbri, keď Boeing úspešne loboval na americkom ministerstve obchodu, aby zaviedlo clo vo výške takmer 300 % na objednávku aerolínií na dodávku lietadiel CSeries od kanadskej spoločnosti Bombardier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies