Európsky týždeň športu má zdvihnúť ľudí z gauča, ambasádorkou bude Barteková

NETKY.SK • 7 September 2015, 13:01 • 2 min
Európsky týždeň športu má zdvihnúť ľudí z gauča, ambasádorkou bude Barteková

BRATISLAVA - Európsky týždeň športu, vyhlásený na obdobie od 7. do 13. septembra 2015, predstavuje novú iniciatívu Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Na pondelňajšej tlačovej konferencii národného koordinátora tohto projektu - Slovenského olympijského výboru (SOV) - predstavili jeho zástupcovia jednotlivé jeho aktivity a kalendár sprievodných podujatí na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Dôležitým prvkom je, že tento 1. ročník má celoeurópsky rozmer a má Európanov inšpirovať k aktivite pod mottom BeActive nielen v priebehu tohto týždňa, ale počas celého roka. "Som rád, že dnes môžeme odštartovať Európsky týždeň športu na Slovensku. Šport spája ľudí. V Európe situácia nie je dobrá, čo sa týka pohybu. Až 42 percent ľudí v Európe vôbec nešportuje, na Slovensku 41. Pravidelne v Európe športuje len 8 percent, na Slovensku len šesť. Cieľom je informovať o pozitívnych prínosoch pohybových aktivít a inšpirovať ľudí. Som rád, že na Slovensku máme silného národného koordinátora - SOV. Ponuka podujatí je pestrá, konkrétne naše zastúpenie organizuje napríklad podujatie Športujúce mesto 13. septembra v Sade Janka Kráľa, kde prídu napríklad boxer Tommy Kid Kovács či tréner futbalistov Slovana Nikki Papavasiliou. Veríme, že sa nám podarí zdvihnúť ľudí z gauča," povedal médiám Dušan Chrenek, vedúci zastúpenia EK na Slovensku.

 

Ako informovala oficiálna tlačová správa, SOV sa stal národným koordinátorom Európskeho týždňa športu a tento projekt podporili svojou osobnou účasťou viacerí významní olympionici a športovci. Na Slovensku ako národní ambasádori pôsobia dvaja olympionici - členka Medzinárodného olympijského výboru a bronzová medailistka z OH 2012 v Londýne, strelkyňa Danka Barteková a úspešný triatlonista Richard Varga.

 

"Hrdo nosím na sebe značku BeActive a dúfam, že prispejeme k motivovaniu ľudí, aby sa šport stal súčasťou ich života. Túto iniciatívu považujem za kľúčovú k tomu, aby sa ľudia hýbali. Rada som prepožičala moje meno na dobrú vec," uviedla Danka Barteková. Účasť na projekte Dotkni sa hviezd potvrdili olympioničky v atletike Dana a Jana Velďákové, čerstvý majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth, ako aj Lucia Hrivnák-Klocová a Martina Hrašnová, či olympijskí medailisti v rýchlostnej kanoistike a čerství majstri sveta v K4 na 1000 m Erik Vlček a Juraj Tarr, ako aj strelkyňa Daniela Demjén-Pešková.

 

V rámci projektu Európsky týždeň športu 2015 SOV v priebehu septembra zrealizuje niektoré svoje už tradičné aktivity v podobe úspešného výchovno-vzdelávacieho predstavenia pre žiakov základných škôl "Dotkni sa hviezd" aj dní otvorených dverí športovísk s názvom "Objav svoj šport". "Mnohé aktivity budú sprievodnými podujatiami nášho príspevku. Projekt Dotkni sa hviezd je určený žiakom základných škôl. My sme si ho otestovali už pred dvoma rokmi v Bratislave a teraz to púšťame do ďalších centier športu ako Banská Bystrica a Košice. Potom sú tu projekty ako Objav svoj šport, čo budú vlastne dni otvorených dverí pre verejnosť. Rodičia a ich ratolesti si môžu vyskúšať jednotlivé športové odvetvia," vysvetlil Vladimír Miller, viceprezident SOV pre olympizmus.

 

Tretím významným sprievodným podujatím v rámci ETŠ bude aktivita Nadácie Slovenského olympijského výboru, keď po prvý raz príde k realizácii projektu Olympijská kvapka krvi s heslom „Darujte krv spolu s olympionikmi“. Za účasti viacerých olympionikov sa tento projekt bude realizovať na dvoch miestach – 9. septembra v Košiciach a 12. septembra v Bratislave.

 

"Jednou zo sprievodných akcií je i Olympijská kvapka krvi pod heslom 'Príďte, a darujte krv spolu s olympionikmi'. Myšlienka vznikala dlhšie a hľadali sme správne spôsoby jej komunikácie. Teraz je tu správny spôsob, ako to môžeme spraviť. Stojí to len čas a ochotu. Sme radi, že je to sprievodná akcia Európskeho týždňa športu a máme ambíciu, aby to nebola len ojedinelá aktivita, ale bolo to aj do budúcnosti. Uvidíme aká bude odozva," priblížil podrobnosti Anton Siekel, predseda Nadácie SOV Anton Siekel. V tomto projekte tiež prisľúbili účasť viacerí olympionici a športovci – atlétky Jana a Dana Velďákové, vodní pólisti Karol Bačo a Alexander Nagy, zápasník Miroslav Luberda a vzpierač Jaroslav Jokeľ, strelec Jozef Gönci, hokejista Zdeno Cíger a gymnasta Samuel Piasecký.

 

Slovo dostala aj riaditeľka odboru vzdelávania a medzinárodnej spolupráce v športe sekcie štátnej starostlivosti o šport MŠ SR Elena Malíková, ktorá ocenila napojenie na celoeurópsky kontext v spolupráci s napojením na EK v Bruseli: "Danka Bartekovú bola oslovená prostredníctvom nášho ministerstva, aby sa stala európskou ambasádarkou. Sme veľmi hrdí, že sa stala jednou z desiatich svetových významných športových osobností, ako napr. Paula Radcliffová. Európsky rozmer tohto projektu je aj v tom, že SOV úzko spolupracoval aj s našim zastúpením v Bruseli, kde bude celý týždeň otvorená Športová dedina na námestí a budú sa tam konať rôzne aktivity."

 

Okrem uvedených aktivít sa budú v rámci ETŠ 2015 realizovať aj ďalšie. V utorok 8. septembra sa v Múzeu mesta Bratislava od 16.00 h uskutoční otvorenie výstavy SOV - Slovenského olympijského a športového múzea s názvom 30-krát o športe. Výstava predstaví akvizície múzea, ktoré od 1. januára 2015 prešlo pod správu SOV, získané za 30 rokov pôsobenia tohto špecializovaného múzea.

 

Na tlačovej besede v bratislavskom hoteli NH Gate One SOV predstavil aj nové vydanie publikácie Jána Grexu s názvom Olympijská abeceda. SOV ju vydal v rámci svojho dlhodobého Programu olympijskej výchovy v náklade 5000 výtlačkov. Publikácia, ktorá predstavuje základného sprievodcu svetom olympizmu, je určená predovšetkým pre školy, ale môže zaujať čitateľa každého veku. Jej vydanie SOV symbolicky pripravil na začiatok školského roka. Nie je to aktivita priamo súvisiaca s Európskym týždňom športu, ale svojim charakterom vhodne dopĺňa ostatné aktivity SOV v rámci tohto projektu.

 

kalendár aktivít SOV v rámci Európskeho týždňa športu:

pondelok 7. septembra:

predstavenie Dotkni sa hviezd pre žiakov ZŠ v Košiciach (miesto a čas: Spoločenský pavilón, Trieda SNP 61, 10.00 – 13.00

utorok 8. septembra:

otvorenie výstavy Slovenského olympijského a športového múzea 30-krát o športe (miesto a čas: Mestské múzeum, Radničná 577/1, Bratislava-Staré Mesto, 16.00 h)

streda 9. septembra:

akcia Nadácie SOV Olympijská kvapka krvi v Košiciach (miesto a čas: Spoločenský pavilón, Trieda SNP 61, Košice, 8.00 – 11.00 h)

predstavenie Dotkni sa hviezd pre žiakov ZŠ v Banskej Bystrici (miesto a čas: Športová hala Dukla na Štiavničkách, Cesta na štadión 28, 9.00 - 12.00 h)

akcia Objav svoj šport v Košiciach (miesto a čas: Spoločenský pavilón, Trieda SNP 61, 10.00 – 12.00 a 16.00 – 18.00 h)

akcia Objav svoj šport v Banskej Bystrici (miesto a čas: Športová hala Dukla a Štadión SNP na Štiavničkách, Cesta na štadión 28, 16.00 – 19.00 h)

piatok 11. septembra:

Predstavenie Dotkni sa hviezd pre žiakov ZŠ v Bratislave (miesto a čas: ŠH Mladosť, Trnavská cesta 39, 9.00 – 15.00 h)

sobota 12. septembra:

Akcia Nadácie SOV Olympijská kvapka krvi v Bratislave (miesto a čas: ŠH Mladosť, Trnavská cesta 39, 8.00 – 11.00 h, o 11.00 h sa uskutoční autogramiáda olympionikov)

akcia Objav svoj šport v Bratislave (miesto a čas: ŠH Mladosť, Trnavská cesta 39, Bratislava, 10.00 – 16.00)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies