Európsky trh s mliekom má v budúcnosti šancu najmä v exporte

NETKY.SK • 1 November 2013, 14:04 • 2 min
Európsky trh s mliekom má v budúcnosti šancu najmä v exporte

BRATISLAVA - Dopyt po mlieku a mliečnych výrobkoch je v EÚ totiž momentálne na vysokej úrovni a bude v najbližšom období stagnovať.

slovakia

left justify in out

Trh s mliekom v EÚ má v budúcnosti ďalšie šance rozvoja v exporte. Informovali o tom Agrárne trhové informácie s odvolaním sa na nemecký IFE (Institut für Ernährungswirtschaft - Výskumný ústav potravinársky).

Podiel exportu na celkovom množstve dodaného mlieka v EÚ sa do roku 2022 pravdepodobne výrazne zvýši, a to až o 18 %. V roku 2011 sa z mlieka dodaného európskymi farmármi vyviezlo za hranice EÚ do tretích krajín 13,7 %. "Vychádzajúc z výpočtov sa dá predpokladať, že v roku 2022 by tento podiel vyvezeného mlieka pri naďalej rastúcej tendencii mohol dosiahnuť približne 15,4 %."

Na rozdiel od toho, trh s mliekom v EÚ bude v blízkej budúcnosti už presýtený. Dopyt po mlieku a mliečnych výrobkoch je v EÚ totiž momentálne na vysokej úrovni a bude v najbližšom období stagnovať.

Expanzia sa predpokladá v jednotlivých mliekarenských sektoroch, ako napríklad na trhu so syrmi a trhu s čerstvými mliečnymi výrobkami, ako aj v niektorých európskych regiónoch – najmä v štátoch, ktoré vstúpili do EÚ od roku 2004.

Dôvodom uvedených odhadov je práve vysoká spotreba mliečnych produktov na obyvateľa/rok a na druhej strane nižší stupeň rastu počtu obyvateľstva EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies