Európsky súndy dvor rozhodol: Zamestnávateľ môže zakázať náboženské symboly, aj burky

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 12:16 • 2 min
Európsky súndy dvor rozhodol: Zamestnávateľ môže zakázať náboženské symboly, aj burky

LUXEMBURG - Zamestnávatelia môžu za určitých okolností zakázať nosenie viditeľných náboženských symbolov na pracovisku, rozhodol dnes najvyšší súd Európskej únie. Ide o prvé rozhodnutie Európskeho súdneho dvora (ESD) v otázke žien nosiacich islamské šatky v práci.

slovakia

left justify in out

Súdny dvor vydal verdikt v spojenom prípade dvoch moslimských žien z Francúzska a Belgicka, ktoré prepustili z práce za to, že si odmietali zložiť šatky.

 

ESD rozhodol, že interné predpisy firmy "zakazujúce viditeľné nosenie politických, filozofických alebo náboženských symbolov nepredstavujú priamu diskrimináciu". Ak však takýto predpis neexistuje, na nediskriminujúci zákaz nestačí len želanie klienta, aby mu služby poskytovala pracovníčka bez islamskej pokrývky hlavy.

 

V Belgicku prepustili recepčnú Samiru A. po troch rokoch práce v bezpečnostnej firme, keď oznámila, že chce nosiť šatku na hlave aj v pracovnom čase. Bolo to však v rozpore s internými predpismi nepovoľujúcimi viditeľné svetonázorové symboly. Podľa sudcov ESD tak nejde o priamu diskrimináciu.

 

Mohlo by to byť "nepriamou diskrimináciou", teda nariadením, ktoré by osobitne znevýhodňovalo osoby s určitým náboženstvom alebo svetonázorom. Zákaz by bol v takom prípade oprávnený napríklad pri zachovávaní politickej, filozofickej alebo náboženskej neutrálnosti voči zákazníkom. Relevantné by bolo aj to, či sa takýto predpis týka len pracovníkov, ktorí prichádzajú do styku s klientmi.

 

Prípad z Francúzska je trocha nejasnejší. Asma B. prišla o prácu softvérovej dizajnérky po tom, ako sa zákazník jej firmy sťažoval, že pracuje so šatkou na hlave. Podľa sudcov ESD tu nie je okrem iného jasné, či nosenie šatky porušilo interné predpisy firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies