Európsky súdny dvor zakázal deportácie odsúdených cudzincov, ak sú jediným opatrovníkom dieťaťa-občana EÚ

NETKY.SK • 13 September 2016, 14:56 • 2 min
Európsky súdny dvor zakázal deportácie odsúdených cudzincov, ak sú jediným opatrovníkom dieťaťa-občana EÚ

LUXEMBURG - Cudzinec, ktorí nie je občanom Európskej únie a bol právoplatne odsúdený, nemôže byť automaticky vyhostený z únie, ak je jediným opatrovníkom dieťaťa - občana EÚ. V dvoch prípadoch týkajúcich sa Británie a Španielska tak dnes rozhodol Európsky súdny dvor (ESD).

slovakia

left justify in out

ESD posudzoval prípady dvoch občanov nečlenských krajín: Maročanky žijúcej v Británii s dcérou, ktorá má britské občianstvo, a Kolumbijčana, ktorého španielsky syn a poľská dcéra žijú s ním v Španielsku, informovala tlačová agentúra DPA.


Maročanku odsúdili na 12 mesiacov väzenia za pokus prepašovať do väzenia odsúdenému počas návštevy telefónnu SIM kartu, kým Kolumbijčan dostal nepodmienečný deväťmesačný trest za nekonkretizovaný delikt.


Obom úrady následne odmietli predĺžiť povolenie na pobyt a dostali oznámenie, že budú v dôsledku záznamu v registri trestov vyhostení. To by prinútilo aj ich deti, ktoré sú občanmi EÚ, k odchodu z únie.


Za takýchto okolností môžu spomínané členské krajiny deportovať iba ľudí, ktorí predstavujú "skutočnú, aktuálnu a dostatočne vážnu hrozbu" pre verejnú bezpečnosť, rozhodol súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu.


Akékoľvek rozhodnutie úradov musí brať do úvahy dĺžku pobytu danej osoby, jej vek, zdravotný stav, rodinnú a ekonomickú situáciu, stupeň jej integrácie a závažnosť spáchaného trestného činu, dodal.
Oba prípady teraz musia opätovne zvážiť príslušné orgány v Španielsku a Británii.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies