Európsky súdny dvor potvrdil, že dopravní piloti v EÚ môžu lietať len do 65 rokov

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 18:26 • 2 min
Európsky súdny dvor potvrdil, že dopravní piloti v EÚ môžu lietať len do 65 rokov

LUXEMBURG - Lietanie dopravným pilotom z povolania v EÚ je obmedzené dovŕšením 65. roku života. Príslušnú smernicu EÚ pokladajú sudcovia Európskeho súdneho dvora (ESD) za právne záväznú. O tom rozhodli dnes vo svojom výroku v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Smernica síce obmedzuje právo voľby povolania, ale v princípe je správna. Jej cieľom je bezpečnosť civilnej leteckej dopravy v Európe. Nedá sa podľa sudcov totiž spochybniť fakt, že sa pre povolanie dopravných pilotov predpokladané fyzické schopnosti ich pribúdajúcim vekom znižujú.

 

ESD tak reagoval na podnet bývalého pilota Lufthansy. Sťažoval si na to, že po dovŕšení 65 rokov prišiel o zamestnanie. Pilot sa pôvodne obrátil na nemecký spolkový pracovný súd. Ten však o vyjasnenie tejto zásadnej otázky požiadal ESD.

 

Pilot v podaní uviedol, že mu na získanie plného nároku na dôchodok chýbali len dva mesiace. Chcel ich absolvovať ako pilot nižšieho rangu, alebo zabezpečovať prelety lietadiel. Ide o lety, počas ktorých nie sú v lietadlách ani cestujúci, ani náklad či poštové zásielky.

 

Obmedzenie vekovej hranice sa vzťahuje len na dopravných pilotov leteckých spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies