Európsky súd zmenil svojím rozhodnutím život pracujúcim ľuďom: Šéf vám môže kontrolovať správy

NETKY.SK • 13 Január 2016, 15:15 • 2 min
Európsky súd zmenil svojím rozhodnutím život pracujúcim ľuďom: Šéf vám môže kontrolovať správy

BRATISLAVA – Dvakrát si rozmyslite, či budete posielať súkromné správy počas pracovnej doby. Váš šéf má totiž teraz právo čítať a môže vás dokonca aj vyhodiť za „zneužívanie“ pracovného počítača.

slovakia

left justify in out

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že spoločnosti môžu sledovať súkromné správy v službách ako napríklad Yahoo Messenger.

 

Celý prípad sa točil okolo rumunského inžiniera, ktorý dostal v roku 2007 padáka za zo, že používal Yahoo Messenger na písanie si s kolegami a so svojím bratom a snúbenicou. Rumun sa sťažoval, že firma porušila jeho práva, avšak súd jeho prípad zamietol. Súd tak dal za pravdu zamestnávateľovi, ktorý svojmu zamestnancovi čítal súkromné správy. Tento prípad má však hrozivé dôsledky ľudí, ktorí využívajú služobné telefóny a počítače na súkromné účely.

 

Prípad má mrazivé dôsledky pre použitie ľudové pracovných počítačov a chytrých telefónov pre svoje vlastné účely.

 

Čo iné vám môže šéf špehovať?

Ak robíte niečo na pracovisku, váš zamestnávateľ má právo vašu činnosť monitorovať, pokiaľ vám oznámi, že vás kontroluje. Podľa precedensu, ktorý zaviedol ESĽP si váš šéf môže otvoriť vaše emaily, nahrávať telefonáty a nahrávať na bezpečnostné kamery.

 

Pri elektronických zariadeniach nepotrebujú vaše povolenie, predpokladá sa totiž, že používate služobné vybavenie na prácu.

 

Zamestnávateľ vám môže skontrolovať aj webstránky, ktoré v práci navštevujete, takže ak tam máte zapamätané nejaké súkromné detaily ako napr. platobnú kartu, tak si to radšej vymažte.

 

Pri každej kontrole vás však musia informovať, že ju vykonali.

 

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil, že „nebolo nezmyselné, že si zamestnávateľ chcel skontrolovať, či si jeho zamestnanci robia počas pracovnej doby svoju prácu.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona