Európsky súd zamietol žiadosť rodičov o udržiavanie ich bábätka umelo pri živote: Experimentálna liečba by vraj nebola úspešná

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 06:42 • 2 min
Európsky súd zamietol žiadosť rodičov o udržiavanie ich bábätka umelo pri živote: Experimentálna liečba by vraj nebola úspešná

PARÍŽ - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol v utorok odvolanie rodičov 10-mesačného britského chlapčeka so zriedkavou chorobou a poškodením mozgu voči rozhodnutiu britských súdov umožniť lekárom odpojiť dieťa od prístrojov, ktoré ho udržiavajú pri živote.

slovakia

left justify in out

Chris Gard a Connie Yatesová prehrali tento mesiac boj s britským najvyšším súdom o to, aby mohli vziať svojho syna Charlieho na pokusnú terapiu do USA. Chlapček má vrodenú genetickú poruchu, ktorá spôsobuje slabosť svalov a poškodenie mozgu.

 

Britský najvyšší súd potvrdil rozhodnutia nižšieho súdu, že dieťa treba odpojiť od umelého udržiavania pri živote, aby mohlo dôstojne zomrieť.

 

ESĽP v zdôvodnení uviedol, že britské súdy prípad starostlivo preskúmali. A dospeli k záveru, že dieťa pravdepodobne trápi neustávajúca bolesť a utrpenie, ktoré by "experimentálne liečenie bez šance na úspech" iba predĺžilo.

 

Európsky súd so sídlom v Štrasburgu uviedol, že národné orgány majú značný priestor pre manévrovanie v citlivých morálnych a etických záležitostiach a v prípadoch týkajúcich sa experimentálneho liečenia smrteľných chorôb.

 

Špecialisti v londýnskej nemocnici Great Ormond Street Hospital, kde je Charlie hospitalizovaný, uviedli, že terapia navrhovaná americkým lekárom je experimentálna a nepomohla by a že dieťa treba odpojiť od prístrojov, ktoré ho udržiavajú pri živote.

 

ESĽP súčasne zrušil dočasné opatrenie, ktorým skoršie tento mesiac zabránil britským orgánom v odpojení Charlieho od prístrojov, kým vynesie svoj rozsudok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies