Európsky súd v spore s Ibragimovom rozhodol v prospech Slovenskej republiky

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 15:25 • 2 min
Európsky súd v spore s Ibragimovom rozhodol v prospech Slovenskej republiky

Bratislava - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zverejnil svoje rozhodnutie z 30. júna 2015, ktorým v prípade Ibragimov proti Slovenskej republike rozhodol v prospech SR. Ibragimov žaloval Slovenskú republiku namietajúc, že v prípade vydania do Ruskej federácie (RF) by bol vystavený mučeniu zo strany ruských orgánov.

slovakia

left justify in out

TASR informovala Alexandra Donevová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR. Po preskúmaní sťažnosti európsky súd dospel k záveru, že neexistujú dôvody domnievať sa, že Ibragimov bude v prípade vydania do Ruskej federácie vystavený riziku zlého zaobchádzania. Európsky súd uznal záruky, ktoré dal slovenským orgánom Generálny prokurátor RF a v ktorých sa zaručil, že sťažovateľ nebude podrobený zaobchádzaniu, ktoré by bolo v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 

Európsky súd zohľadnil aj skutočnosť, že po vydaní pána Čentieva, spoluobvineného v sťažovateľovej trestnej veci, vo vzťahu ku ktorému vydala Generálna prokuratúra RF identické záruky, pracovníci Zastupiteľského úradu SR v Ruskej federácii vykonali monitorovaciu návštevu v ústave na výkon väzby v Groznom, kde je Čentiev držaný. Počas návštevy, ktorá sa konala bez prítomnosti ruskej strany, bolo zistené, že tieto záruky poskytnuté ruskou stranou vo vzťahu k pánovi Čentievovi sú aj reálne dodržiavané.

 

Za daných okolností ESĽP dospel k záveru, že nemožno pochybovať o vierohodnosti takýchto záruk ani v prípade Ibragimova a sťažnosť vyhlásil za zjavne nepodloženú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona