Európsky súd pre ľudské práva potvrdil platnosť "burkového zákona"

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 17:27 • 2 min
Európsky súd pre ľudské práva potvrdil platnosť "burkového zákona"

LONDÝN - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že belgický zákaz zahaľovania tváre nie je v rozpore s Európskou konvenciou o ľudských právach.

slovakia

left justify in out

Verdikt padol v prípade dvoch žien, ktoré chceli nosiť nikáb zahaľujúci všetko okrem očí. Belgicko zakázalo čiastočné alebo úplné zahaľovanie tváre na verejnosti v roku 2011. Súd súhlasil s tým, že zákaz sa snaží zaručiť koncept "spoločného žitia a ochrany práv a slobôd iných", informuje spravodajská stanica BBC.

Na súd sa obrátila Belgičanka Samia Belcacemiová, ktorá žije v Schaerbeeku, ako aj Maročanka Yamina Oussarová žijúca v Li?ge. Belcacemiová svoj závoj skladala pre obavy z pokuty či väzby a Oussarová sa rozhodla radšej ostať doma, čím obmedzovala svoj sociálny život, poznamenal súd. Ten pri svojom rozhodovaní vzal do úvahy aj predchádzajúci záver, ku ktorému prišiel pri podobnom prípade vedenom proti Francúzsku, rovnako pre zákaz zahaľovania sa.

Belgický parlament schválil zákaz zahaľovania sa na verejnosti v roku 2011 z dôvodu bezpečnosti, aby tak umožnil polícii identifikovať osoby. Niektorí však argumentovali aj nutnosťou zákazu závoja ako symbolu útlaku žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona