Európsky súd pre ľudské práva pošliapal právo na život

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 11:06 • 2 min
Európsky súd pre ľudské práva pošliapal právo na život

BRATISLAVA - Najnovšie rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v prípade Gross vs Švajčiarsko robí podľa slovenskej europoslankyne Anny Záborskej z eutanázie ľudské právo, ktoré povyšuje nad právo na život. Takáto interpretácia je v príkrom rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach a s doterajšou judikatúrou súdu, konštatovali na mimoriadnom zasadnutí parlamentnej skupiny "Rodina, práva dieťaťa a medzigeneračná solidarita" v Štrasburgu poslanci Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Povýšenie práva na súkromie nad právo na život zničí prirodzenú hierarchiu práv zakotvených v Dohovore. Veľká komora ESĽP ešte môže toto rozhodnutie zrušiť a ja dúfam, že to urobí," zdôraznila predsedníčka parlamentnej skupiny Záborská. Europoslankyňa tiež upozornila na širší kontext celého prípadu. "Dostali sme sa do situácie, keď starí ľudia, ktorí sú zdraví na tele aj na duchu, nevidia dôvod, prečo ďalej žiť. Vnímam to ako vážny signál, že rodinné väzby medzi generáciami sa rozpadajú." 

Európsky súd pre ľudské práva minulý týždeň rozhodol, že ak chce zdravý človek vykonať eutanáziu, štát má na to vytvoriť podmienky. Inak porušuje článok 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach o práve na súkromie. "Článok 2 Dohovoru obsahuje absolútny zákaz úmyselného zbavenia života človeka zo strany štátu. Toto rozhodnutie súdu tento zákaz ignoruje a otvára cestu k tomu, aby lekári a lekárnici boli zákonom nútení podieľať sa na zabití človeka, ktorý ich o to požiada," myslí si Grégor Puppinck, generálny riaditeľ Európskeho centra pre právo a spravodlivosť. Rozhodnutie súdu podľa neho nerešpektuje právo na život garantované Európskym dohovorom o ľudských právach, ale ani princíp subsidiarity a vlastné precedensy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies