Európsky semester našiel podporu u ministrov, Slovensko naďalej brzdí val

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 12:40 • 2 min
Európsky semester našiel podporu u ministrov, Slovensko naďalej brzdí val

Európsky semester našiel podporu u ministrov, Slovensko naďalej brzdí val

slovakia

left justify in out

img

Ministri financií eurozóny sa v pondelok na svojom rokovaní dohodli na sprísnení posudzovania národných rozpočtov. Ich hodnotenie Európskou úniou ešte pred parlamentným rokovaním jednotlivých členských štátov má začať už od 1. januára 2011 v rámci tzv. európskeho semestra. Naopak nevyjasnila sa situácia okolo obranného valu eurozóny, ktorého uvedeniu do života bráni chýbajúci podpis rámcovej zmluvy zo strany Slovenska.
      V prípade, že členský štát nepreukáže vo svojom rozpočte potrebnú snahu o udržanie verejných financií, bude nasledovať z Bruselu odporúčanie, ktoré by malo mať adekvátnu politickú silu na to, aby ich nebolo možné členským štátom ignorovať. Takýto krok má prispieť k tomu, aby sa eurozóna ako celok vyhla riešeniu krízovej situácie, teda rovnakej, akú musela absolvovať v prípade Grécka počas uplynulých mesiacov.
      Výsledok zasadnutia ministrov financií pochádza zo záverov pracovnej skupiny, ktorú pre riešenie súčasnej zložitej finančnej situácie inicioval stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Pracovná skupina sa stretne nabudúce až po letných mesiacoch v septembri, pričom Van Rompuy sľúbil, že konečný koncept finančnej budúcnosti eurozóny predstaví operačná skupina už v októbri.
      Na pondelkovom zasadnutí finančných šéfov eurozóny sa stále nedoriešila "pálčivá" situácia Slovenska, ktoré naďalej blokuje fungovanie Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSF), podľa slov novovymenovanej slovenskej premiérky Ivety Radičovej je to skôr z procedurálnych dôvodov. Radičová mala na okraj "eurogrupy" stretnutie s Van Rompuyom a po ňom sa vyjadrila, že v takomto rozhodnutí nemožno obísť slovenskú vládu, koaličných partnerov a ani parlament. Tým sa naďalej posúva termín, po ktorom by 750-miliardový balík (z toho štáty eurozóny pokryjú v garanciách 440 miliárd) bol potenciálne k dispozícii pre krajiny, ktoré by sa ocitli v "gréckych" problémoch. Viac by sa malo vyjasniť ohľadne slovenského postoja po utorňajšom stretnutí šéfa euroskupiny Jeana-Claudea Junckera so slovenskou premiérkou a ministrom financií Ivanom Miklošom. Na druhej strane Juncker objasnil aj to, že pre odštartovanie fungovania mechanizmu chýba tiež odobrenie zo strany talianskeho aj belgického zákonodarného zboru.
      Ministri ocenili kroky Grécka, ktoré po všezahŕňajúcej finančnej kríze krajiny a cez prvú tranžu pomoci z 80-miliardového balíka od štátov eurozóny naberá vraj na dychu. "Program gréckej vlády je pôsobivý a prekoval aj naše očakávania," komentoval Juncker, ktorý dodal, že druhá časť poskytnutých pôžičiek by mala na grécke účty smerovať v septembri. Vyplateniu však bude ešte v auguste predchádzať oficiálna cesta predstaviteľov Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie i Európskej centrálnej banky s cieľom vypracovať správu o oprávnenosti adresovania druhej časti pomoci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies