Európsky šampión do 23 rokov Baška: Chcem pretekať s najlepšími

NETKY.SK • 10 August 2015, 13:20 • 2 min
Európsky šampión do 23 rokov Baška: Chcem pretekať s najlepšími

BRATISLAVA - Slovenský cyklista Erik Baška sa vrátil z majstrovstiev Európy v estónskom Tartu so životným úspechom a plný pozitívnych dojmov.

slovakia

left justify in out

V nedeľňajších pretekoch jednotlivcov do 23 rokov získal zlatú medailu, no podľa vlastných slov ani s odstupom niekoľkých hodín si poriadne neuvedomuje, čo dosiahol. 
      

"Pocity sú fantastické, je to skvelé... Ešte si ani poriadne neuvedomujem, čo sa vlastne stalo. Gratulovali mi aj niektorí slovenskí jazdci, písal mi Mišo Kolář, Juro Sagan a Peter Velits," uviedol v pondelok na stretnutí s novinármi Baška. Na otázku TASR, či mal v priebehu pretekov aj krízu, skonštatoval: "Preteky sa priaznivo vyvíjali nad moje očakávania. Technický okruh mi vyhovoval, preto som jazdil pozične vpredu. V stúpaniach som sa snažil oddychovať, aby som nebol úplne zahltený, šetril som si energiu na záverečný špurt. Cítil som síce únavu, ale kŕče som nedostal. Aj s podporou vetra som naložil najťažší možný prevod 53x11, nabral rýchlosť a vyšlo mi to na sto percent."
      

Na štarte pretekov, ktoré sa išli na trinásť okruhov dlhých 12,4 km, stálo šesť Slovákov. Do cieľa prišla polovica z nich. Najhoršie dopadol Ľuboš Malovec, ktorý po páde utrpel rezné rany na prstoch a musí absolvovať operáciu. Taktika tímu bola od začiatku jasná. "Už na ME som išiel ako líder. Taktika bola celá o mne, som rád, že som si takúto pozíciu vybojoval. Naším cieľom bolo jazdiť vpredu a chalani mi naozaj pomáhali. Škoda toho pádu, mohlo nás byť vpredu viac," pokračoval Baška.
      

Jeho úspech je najvýraznejším výsledkom slovenskej mládežníckej cyklistiky od roku 2007, keď Peter Velits na šampionáte v Nemecku získal titul majstra sveta v pretekoch jednotlivcov do 23 rokov. Baška však o prípadnom svetovom titule príliš nechcel polemizovať. "Ťažko povedať, či bude aj titul zo svetového šampionátu, ale chcem sa pripraviť čo najlepšie. Uvidíme, ako to zvládnem," podotkol skromne.
      

Baška začal s cyklistikou ako 13-ročný v cyklotriale. Vyskúšal si aj horskú cyklistiku a napokon to na ceste dotiahol z Dukly Trenčín až do kontinentálneho tímu AWT-GreenWay, ktorý je rezervou stajne Pro Tour Etixx - Quick-Step. "Zlepšujem sa v kopcoch. Chcel by som byť dobrým klasickým pretekárom a štartovať napríklad na Okolo Flámska či na Paríž-Roubaix. Tomu podriadim všetko. Veľmi by som si raz chcel zapretekať s profíkmi na týchto veľkých klasikách. Samozrejme, najprv sa potrebujem dostať do nejakého tímu najvyššej kategórie ProTour. Medzi súčasnými profíkmi nemám nejaký konkrétny vzor, ale páči sa mi Švajčiar Fabian Cancellara. Dostať sa do spoločnosti Pro Tour chce aj šťastie aj kontakty. Najradšej by som bol, aby sa tak stalo čo najskôr." Vzápätí priznal, že pred časom ho oslovili z niektorých tímov: "Už ma kontaktovali nejakí manažéri z pro tímov, ale zatiaľ som ich odmietol, to bolo zo začiatku sezóny. Ak sa objavia nejaké možnosti, budem si vyberať hlavne podľa mena tímu a isto by som sa poradil aj s nejakými jazdcami," dodal Bašku, ktorého čakajú najbližšie etapové preteky Czech Cycling Tour a jednorazovky v Poľsku a Holandsku.
      

Nedeľňajší úspech slovenského cyklistu potešil aj prezidenta zväzu Petra Privaru. "Tešíme sa z každého výsledku. Vidno, že na Slovensku rastú talenty. Okrem Sagana, Velitsovcov, či Kollářa sú nimi medzi 23-ročnými Baška a Bellan. Na nedávnych pretekoch EYOD v Tbilisi získal striebornú medailu 16-ročný Štoček. Odchovanec dohňanskej cyklistiky Baška svojím titulom majstra Európy vyjazdil pre Slovensko aj miestenky na nadchádzajúce MS v americkom Richmonde (19. - 27. septembra)." Uzávierka rebríčka UCI pre určenie počtu štartujúcich na MS v Richmonde je 15. augusta 2015. "Už teraz je isté, že by vo výprave do USA mali byť traja pretekári kategórie Elite, traja do 23 rokov, traja juniori a v kategórii žien Medveďová," dodal Privara.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies