Európsky projekt podľa Orbána stagnuje

NETKY.SK • 27 Január 2017, 14:38 • 2 min
Európsky projekt podľa Orbána stagnuje

BUDAPEŠŤ - Európsky projekt v súčasnosti stagnuje a Európska únia (EÚ) čelí sérii nečakaných kríz, uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rozhovore pre dvojmesačník Hungarian Review vychádzajúci v anglickom jazyku.

slovakia

left justify in out

"Z hľadiska populácie či prírodných a ľudských zdrojov by mala byť EÚ vedúcou mocnosťou sveta. Jej stagnácia však v súčasnosti bráni tomu, aby naplnila túto úlohu," cituje dnes agentúra MTI z rozhovoru s Orbánom.

 

Únia podľa neho čelí najmä kríze eura, ilegálnej migrácii a geopolitickému rozpadu, čo označil za "deprimujúcu diagnózu".

 

Orbán ostro kritizoval posilnenie pozície Európskeho parlamentu, čo podľa jeho názoru veľmi zhoršuje účinnosť fungovania európskych inštitúcií. Chybným krokom bolo podľa neho aj to, že Európska komisia (EK) dostala možnosť byť samostatne politicky činná namiesto toho, aby si plnila svoju pôvodnú dozornú funkciu.

 

Keď krajiny únie nedokážu v určitej záležitosti dosiahnuť konsenzus, napríklad v prípade riešenia migračnej krízy, stáva sa už podľa Orbána pomaly rutinou, že EK vydá záväzné politické nariadenia. "Brusel si tak uplatňuje práva, ktoré majú výhradne iba členské krajiny," zdôraznil premiér.

 

V rozsiahlom rozhovore Orbán podčiarkol nutnosť návratu k dôslednému dodržiavaniu európskeho práva. "Súčasná kríza EÚ je spôsobená tým, že sme porušili svoje vlastné pravidlá. Preto sú dnes ohrozené najväčšie výdobytky únie: spoločná mena a schengenskou hranicou chránený vnútorný trh," domnieva sa Orbán.

 

Migračnú krízu premiér označil za najväčšie nebezpečenstvo, ktoré číha na Európu. "Ohrozuje mnohé oblasti - od finančnej stability až po kultúru," vyhlásil Orbán. Demografické problémy Európy podľa neho nie je možné riešiť prijímaním moslimov, pretože by to - ako uviedol - ohrozilo európsky spôsob života i bezpečnosť Európanov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona