Európsky patentový úrad udelil ceny za najlepšie vynálezy minulého roka

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 14:28 • 2 min
Európsky patentový úrad udelil ceny za najlepšie vynálezy minulého roka

BENÁTKY – Najlepších vynálezcov roka dnes vyhlásil Európsky patentový úrad (EPO) na slávnostnom ceremoniáli v Benátkach. V celkovo šiestich kategóriách si najviac ocenení odniesli vynálezy z oblasti medicíny týkajúce sa najmä liečby a diagnostiky chorôb. EPO udeľuje prestížne ocenenie Cena európskeho vynálezcu (EIA) od roku 2006.

slovakia

left justify in out

Z priemyselných vynálezcov si cenu odniesli Holanďan Jan van den Boogaart a Rakúšan Oliver Hayden. Získali ju za vynález novej diagnostickej metódy malárie, ktorá kombinuje poznatky z medicíny a informačných technológií. Využívajú pri tom počítač, ktorý neporovnateľne rýchlejšie ako doterajší systém zistí prítomnosť malárie v krvných vzorkách s viac ako 97-percentnou úspešnosťou.

 

Porota vyhlásila za najlepší vynález v sekcii výskum projekt tímu vedcov vedeného Francúzom Laurentom Lestarquitom a Španielom Josém Rodríguezom na vylepšenie európskeho družicového navigačného systému Galileo. Zmenou spôsobu vysielania rádiového signálu dosiahli, že Galileo určuje polohu s presnosťou na dva centimetre a je kompatibilný s americkým satelitným systémom GPS a ruským systémov GLONASS.

 

V kategórii malých a stredných podnikov sa z víťazstva tešil Nemec Günter Hufschmid. Vynašiel špeciálny syntetický vosk prípomínajúci na prvý pohľad bavlnu, ktorý má výnimočnú schopnosť absorbovať ropu, ropné produkty a ďalšie chemikálie z vodnej hladiny. Prevratný materiál dokáže nasať chemikálie vážiace až sedemnásobok jeho hmotnosti, neabsorbuje vodu a dá sa navyše opakovane použiť. Je omnoho efektívnejší ako doterajšie metódy odstraňovania ropných škvŕn.

 

Za celoživotné dielo dostal cenu Talian Rino Rappuoli. Počas svojej kariéry vynašiel viacero nových typov vakcín, ktoré pomohli odstrániť choroby ako čierny kašeľ, záškrt alebo bakteriálna meningitída. Predstavil aj novú technológiu nazvanú "reverzná vakcinológia", ktorá syntetickou výrobou škodlivých baktérií znižuje nežiaduce vedľajšie účinky očkovania.

 

EPO udeľuje osobitné ocenenie pre finalistov z mimoeurópskych štátov, ktoré si tento rok odniesol trojčlenný zmiešaný americko-nemecký tím vedcov. Vynašli nový systém laserovej tomografie, ktorá umožňuje pri diagnostike ochorení vytvoriť obraz ľudských orgánov a tkaniva. Vynález umožňuje odhaliť napríklad nádory v oku alebo žalúdku, ktoré neboli viditeľné na röntgenovej snímke, ale pri magnetickej rezonancii.

 

Okrem víťazov oficiálnych kategórií, ktorých určuje odborná porota, si jedného favorita vyberá aj verejnosť. Tento rok sa ním stal Maročan Adnane Remmal, ktorý má zásluhu na zvýšení účinnosti antibiotík. Dosiahol to primiešaním esenciálnych olejov z rastlín s antibiotickými liekmi k existujúcim antibiotikám. Jeho objav rovnako umožňuje zničiť baktérie, ktoré sú rezistentné voči antibiotikám.

 

Nominanta na ocenenie môže navrhnúť EPO, patentové úrady v jednotlivých členských štátoch, ale aj verejnosť. Tento rok bolo nominovaných 450 vynálezcov, z ktorých EPO vybral do užšieho výberu 50 nominantov. Z tohto užšieho okruhu nezávislá porota vybrala v každej kategórií troch finalistov a dnes oznámila víťazov.

 

Víťazi si odniesli ocenenie v tvare lode, ktorá má symbolizovať bádanie a objavovanie nových vecí i ľudskú vynaliezavosť. Laureáti nedostávajú žiadnu finančnú odmenu, ocenenie je skôr vecou prestíže a možnosťou, ako sa zviditeľniť. Šéf EPO Benoit Battistelli povedal, že toto ocenenie býva niekedy označované "Nobelovu cenu za vynálezy". Ocenenie je každý rok z iného materiálu, čo je odkazom inovatívny charakter celej organizácie.

 

Európsky patentový úrad je druhou najväčšou medzivládnou organizáciou v Európe a jeho členmi je 38 štátov vrátane všetkých členov EÚ. Má 7000 zamestnancov a z toho 4300 sú odborní pracovníci priamo vyhodnocujúci patentové žiadosti. EPO vznikol v roku 1977 a sídli v Mníchove.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies