Európsky parlament žiada EÚ o dôslednejšiu ochranu spotrebiteľov a dôslednejšie kontroly potravín

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 12:29 • 2 min
Európsky parlament žiada EÚ o dôslednejšiu ochranu spotrebiteľov a dôslednejšie kontroly potravín

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európska únia musí urobiť všetko pre to, aby v škandále skazeného mäsa z Brazílie ochránila svojich spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

To je hlavný odkaz poslancov Európskeho parlamentu (EP) po rokovaniach v pléne EP s eurokomisárom pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisom Andriukaitisom. Andriukaitis čelil otázkam europoslancov v pondelok večer (3.4.), na úvod aprílového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

 

Poslanci žiadajú zlepšiť potravinovú bezpečnostnú kontrolu na hraniciach EÚ a trvajú na tom, že dovážané potraviny musia spĺňať rovnaké prísne normy, ako tie vyrobené v EÚ. Komisára sa tiež pýtali, aké množstvo kontaminovaného mäso z Brazílie prišlo do Európy, prečo zlyhala hraničná kontrola EÚ pri odhalení systémového podvodu s kvalitou potravín a aký to bude mať dosah na prebiehajúce rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a juhoamerickými krajinami zo združenia Mercosur.

 

Europoslanci trvajú na svojom stanovisku, že dovoz potravín z tretích krajín musí spĺňať prísne normy EÚ na ochranu európskych spotrebiteľov a poľnohospodárov. Vyzvali Európsku komisiu, aby zabezpečila, že táto zásada bude zakotvená vo všetkých obchodných dohodách EÚ. Poslanci odsúdili korupčný škandál spojený s pokazeným mäsom z Brazílie.

 

Viacerí členovia EP privítali skutočnosť, že to bolo brazílske policajné vyšetrovanie, ktoré odhalilo podvod siahajúci až do EÚ, ďalší však kritizovali všeobecný nedostatok dôveryhodných kontrol bezpečnosti potravín v Brazílii a upozornili, že nejde o prvý problematický dovoz potravín z Brazílie. Názory poslancov sa rozchádzajú v otázke, či podporiť cielené embargo Európskej komisie na dovoze mäsa zo zariadení zapojených do súčasného škandálu, alebo vyzvať exekutívu EÚ, aby bola pripravená zakázať dovoz akéhokoľvek mäsa z Brazílie.

 

Súčasný škandál môže mať aj dosah na prebiehajúce rokovania o obchodnej dohode s krajinami Mercosur. Časť europoslancov žiada prerušenie týchto rokovaní, čo by postihlo okrem Brazílie aj iné krajiny Latinskej Ameriky. Ďalšia skupina zdôraznila, že obchodné rokovania s Mercosur by nemali byť ohrozené podvodným správaním niekoľkých hráčov a rokovania by mali pokračovať.

 

Dvojročné vyšetrovanie brazílskej federálnej polície odhalilo, že dve najväčšie brazílske spoločnosti na spracovanie mäsa JBS a BRF sú zapletené do podvodov a korupcie a existuje riziko, že nebezpečné mäsové výrobky boli umiestnené v potravinovom reťazci aj na území EÚ. Brazília je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho mäsa a hydiny.

 

Je najväčším dodávateľom mäsa do EÚ, kde každý rok vyvezie stovky tisíc ton hovädzieho a kuracieho mäsa. V roku 2015 Brazília dodala do EÚ viac ako 140.000 ton hovädzieho mäsa (42,1 % celkových dovozov). V roku 2014 zabezpečila pre EÚ okolo 60 % z celkového dovozu hydiny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies