Európsky parlament žiada ďalšie sankcie voči bieloruskému režimu

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 09:41 • 2 min
Európsky parlament žiada ďalšie sankcie voči bieloruskému režimu

BRATISLAVA - Európska únia by mala rozšíriť sankcie voči bieloruskému režimu aj na osoby zapletené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku a zadržania novinára Ramana Prataseviča.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, za ktoré vo štvrtok hlasovalo 626 poslancov, proti ich bolo 16 a 36 sa zdržalo hlasovania. Poslanci dôrazne odsúdili únos lietadla spoločnosti Ryanair z 23. mája ako akt štátneho terorizmu.

 

img

 

Súvisiaci článok: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

 

Vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy, ako aj všetkých ďalších politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku.

 

Prečítajte si: NATO reaguje na unesené lietadlo! Žiaden bieloruský predstaviteľ neprekročí prah ústredia NATO

 

Súvisiaci článok:

Uznesenie vyzýva Radu Európskej únie, aby čo najskôr uvalila sankcie na osoby a subjekty v Bielorusku, ktoré boli zapojené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair a zadržania Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy na jeho palube.

Uznesenie tiež uvádza, že členské štáty Europskej únie by mali s maximálnou naliehavosťou pristúpiť k ďalšiemu balíku sankcií proti jednotlivcom a subjektom, ktoré sa zúčastnili alebo sa podieľali na minuloročných volebných podvodoch či následnom porušovaní ľudských práv v Bielorusku.

 

img

 

Sankcie

Sankcie by sa mali podľa poslancov vzťahovať na prokurátorov, sudcov a zamestnancov orgánov presadzovania práva zohrávajúcich úlohu pri represiách, ako aj agentov, ktorí pre režim pracujú v oblasti propagandy, médií, dezinformácií, či jednotlivcov podporujúcich režim, ako je Marat Markov, ktorý 2. júna urobil rozhovor s Ramanom Pratasevičom v štátnej televízii ONT.

 

Prečítajte si tiež: Lukašenko označil sankcie Západu proti Minsku útokom na Moskvu

Parlament taktiež požaduje urýchlené prijatie hospodárskych a odvetvových sankcií zameraných na kľúčové bieloruské podniky pôsobiace najmä v oblasti ropy a ropných produktov, uhličitanu draselného, ocele a drevospracujúceho priemyslu.

 

Odopretie finančnej podpory

Finančná podpora musí byť bieloruskému režimu striktne odopretá, akékoľvek nové úverové linky bieloruským bankám odmietnuté a akékoľvek investície do infraštruktúrnych projektov alebo hospodárskych podnikov v Bielorusku zastavené, uvádza sa v uznesení. Poslanci sa zasadzujú aj za opatrenia, ktoré európskym finančným inštitúciám zabránia nadobúdať dlhopisy alebo akékoľvek iné finančné nástroje vydané bieloruskou vládou a jej pridruženými verejnými inštitúciami.

 

Mohlo by vás zaujímať: EÚ chce oslabiť Lukašenkov vplyv ďalšími sankciami

 

Pozastavenie členstva

Uznesenie vyzýva na pozastavenie členstva Bieloruska v medzinárodných športových orgánoch a jeho účasti na medzinárodných športových podujatiach vrátane európskych a svetových šampionátov a olympijských hier v Tokiu. Poslanci tiež požiadali Úniu európskych futbalových zväzov (UEFA), aby bieloruskej štátnej televízii TVR odňala vysielacie práva na futbalový turnaj EURO 2020 a bezplatne ich pridelila nezávislej televízii Belsat. Uznesenie sa zaoberá aj ďalšími aspektmi vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona