Európsky parlament zažaloval Európsku komisiu!

NETKY.SK • 29 Október 2021, 17:17 • 2 min
Európsky parlament zažaloval Európsku komisiu!

BRUSEL - Na základe žiadosti predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho právna služba EP v piatok predložila Súdnemu dvoru Európskej únie žalobu proti Európskej komisii (EK) za neuplatnenie mechanizmu právneho štátu.

slovakia

left justify in out

"Naša právna služba podala na Súdny dvor EÚ žalobu proti Európskej komisii za neuplatňovanie nariadenia o podmienenosti," vyhlásil Sassoli.

 

img

 

Dôvodom tohto kroku je podľa EP skutočnosť, že do dnešného dňa nebol z viny EK uplatnený mechanizmus právneho štátu, ktorý vstúpil do platnosti už 1. januára. Ten umožňuje Únii pozastaviť platby z rozpočtu EÚ členským štátom, v ktorých je ohrozený právny štát. Komisia ho však zatiaľ nevyužila. Niektorí europoslanci boli toho názoru, že EK má už dávnejšie k dispozícií dostatočný právny rámec na to, aby uvedený mechanizmus aktivovala voči Maďarsku a Poľsku.

 

Prečítajte si: Polícia zhabala najväčšiu zásielku drog v dejinách Ázie!

 

"Očakávame, že Európska komisia bude konať konzistentne a splní to, čo uviedla predsedníčka (Ursula) von der Leyenová počas našej poslednej plenárnej diskusie na túto tému. Slová treba premeniť na činy," dodal Sassoli.

 

Nariadenie zavádzajúce mechanizmus na ochranu rozpočtu Únie, ktorý podmieňuje prístup k prostriedkom EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu, sa vzťahuje aj na zdroje z multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona