Európsky parlament vyzval na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie vraždy Borisa Nemcova

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 15:53 • 2 min
Európsky parlament vyzval na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie vraždy Borisa Nemcova

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v dnes prijatom uznesení zhodli v názore, že vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova je najvýznamnejším politickým atentátom v modernej histórii Ruska a vyžaduje si nezávislé medzinárodné vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

Europoslanci varovali, že kremeľská propaganda mení Rusko na štát vyznačujúci sa represiami, nenávistnou rétorikou a strachom.
     

EP požaduje nezávislé medzinárodné vyšetrovanie vraždy Borisa Nemcova, ktorý zhromažďoval dôkazy o ruskom zapojení do vojny na východnej Ukrajine. Schválené uznesenie pripomína, že Nemcov bol zavraždený iba dva dni predtým, ako mal viesť demonštráciu proti konfliktu na Ukrajine.
     

Poslanci europarlamentu vzdali hold Nemcovovi, ktorý podľa nich zasvätil svoj život vybudovaniu demokratickejšieho, prosperujúcejšieho a otvorenejšieho Ruska a nadviazaniu pevnejšieho partnerstva medzi Ruskom a jeho susedmi. Zároveň odsúdili rozhodnutie ruského vedenia zabrániť niektorým poslancom EP a diplomatom EÚ zúčastniť sa na jeho pohrebe.
     

V uznesení sa konštatuje, že Rusko sa vydalo smerom, ktorý je v rozpore s fungujúcou demokraciou, a poslanci vyzvali ruskú vládu, aby zastavila nátlak, represívne opatrenia a politické aj súdne zastrašovanie opozičných lídrov, predstaviteľov občianskej spoločnosti a nezávislých médií. Okrem toho EP vyzval ruské orgány, aby čo najskôr prepustili všetkých politických väzňov, vrátane poslankyne ukrajinskej Najvyššej rady Nadije Savčenkovej a estónskeho policajta Estona Kohvera.
     

Poslanci rovnako odsúdili neschopnosť ruských orgánov spolupracovať na nezávislom medzinárodnom vyšetrovaní zostrelenia lietadla malajzijských aerolínií s číslom letu MH17, ku ktorému došlo 17. júla 2014 nad východnou Ukrajinou.
     

Nakoniec europoslanci vyjadrili podporu demokratickým silám v Rusku a vyzvali členské štáty EÚ, aby voči Rusku vypracovali jednotnú politiku, ktorá by zaviazala všetkých 28 členských štátov k silnému spoločnému odkazu v oblasti ľudských práv a potreby ukončiť zásahy proti slobode prejavu a zhromažďovania v krajine. Podľa europoslancov je potrebné vyčleniť viac finančných prostriedkov na posilnenie programu zameraného na podporu ruskej občianskej spoločnosti v Rusku, ako aj na okupovanom Kryme.
     

Ku skupine zákonodarcov EÚ odsudzujúcich vraždu Nemcova sa pridali aj slovenskí europoslanci. Eduard Kukan (SDKÚ-DS/EĽS) uviedol, že systematické potláčanie opozície a disentu v Rusku sa stáva štandardným postupom politiky Kremľa. Vražda Nemcova je podľa neho ďalšou z tragických udalostí, ktoré Moskvu uvádzajú do väčšej medzinárodnej izolácie.
     

Poslanec Pál Csáky (SMK/EĽS) vyjadril pochybnosť, že sa podarí objasniť pozadie tejto vraždy, ktorá "organicky zapadá do celkového procesu dianí v Rusku". Poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA/ECR) uviedla, že odsudzuje nielen chladnokrvné zabitie Nemcova, ale aj prístup Ruska k tým, ktorí si chceli uctiť jeho pamiatku.
     

Poslanec Branislav Škripek (OĽaNO/ECR) pripomenul, že po zabití ruského opozičného politika sa 50.000 ľudí zúčastnilo na pokojnej demonštrácii, čo je signálom, že občania Ruska chcú spravodlivosť a demokraciu a že majú dosť "mafiánskych praktík previazaných s politikou".
     

"Bez ohľadu na to, kto Borisa Nemcova zavraždil, ide o veľkú stratu nielen pre Rusko. Nemcov pripravoval publikovanie dôkazov o účasti ruskej armády v konflikte na Ukrajine. Nepochybujem o tom, že Putinov režim aj túto udalosť využije na propagandistické účely a ďalšiu diskreditáciu opozície," uviedol poslanec Ivan Štefanec (nezávislý/EĽS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona