Európsky parlament vyzval členské štáty na ochranu Edwarda Snowdena

NETKY.SK • 29 Október 2015, 19:31 • 2 min
Európsky parlament vyzval členské štáty na ochranu Edwarda Snowdena

ŠTRASBURG - Európsky parlament vyzval dnes členské štáty EÚ, aby ochránili bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena pred potenciálnym vydaním do USA.

slovakia

left justify in out

Nezáväznú rezolúciu označujúcu Snowdena za "medzinárodného obhajcu ľudských práv" prijali europoslanci na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu tesným pomerov hlasov 285 ku 281.

 

Dokument vyzýva na stiahtutie všetkých obvinení z trestných činov, ktoré voči Snowdenovi vzniesli americké úrady. Samotný Snowden rozhodnutie EP privítal na Twitteri a označil ho za "mimoriadny" krok.

 

V USA 32-ročného Snowdena stíhajú pre krádež a zverejnenie veľkého množstva dokumentov, ktoré odhalili rozsiahle sledovacie programy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). V prípade usvedčenia by ho mohli odsúdiť až na 30 rokov väzenia.

 

Edward Snowden sa zrejme stále nachádza v Rusku, ktoré mu v roku 2013 napriek protestom Washingtonu poskytlo dočasný azyl.

 

Snowdenove odhalenia podnietili medzinárodnú diskusiu o rovnováhe medzi potrebou zaistenia bezpečnosti a ochranou súkromia. Kritici jeho činu však tvrdia, že svojím konaním poškodil schopnosť USA a ich spojencov bojovať proti terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies