Europoslanci si v prvom kole nezvolili nového predsedu; nasleduje druhé kolo

NETKY.SK • 17 Január 2017, 12:20 • 2 min
Europoslanci si v prvom kole nezvolili nového predsedu; nasleduje druhé kolo

BRUSEL – Prvé kolo hlasovania v Európskom parlamente (EP) neprinieslo meno nového predsedu. Najviac hlasov získal kandidát ľudovcov Antonio Tajani. Druhé kolo tajného hlasovania bude nasledovať o 13.00 h.

slovakia

left justify in out

Bývalý eurokomisár a súčasný podpredseda EP Tajani, kandidát najpočetnejšie zastúpenej Európskej ľudovej strany, dostal v prvom kole 274 zo 683 platných hlasov. Takmer o stovku hlasov za ním zaostal jeho hlavný súper z radov socialistov Gianni Pittella. Na víťazstvo potrebuje kandidát získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov.

 

Favoritom tajnej voľby je práve Tajani. Do karát mu hrá nová koaličná dohoda, ktorú dnes uzavreli ľudovci s europarlamentnou skupinou liberálov. Kandidát liberálov Guy Verhofstadt na základe tejto dohody odstúpil z boja o post predsedu EP a podporil Tajaniho.

 

"Potrebujeme predsedu so skúsenosťami, ja som ich 23 rokov v inštitúciách nazbieral dosť," uviedol kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani. V pozícii predsedu europarlamentu by chcel dosiahnuť demokratickejšiu Európu, ktorá bude bližšie k ľuďom a nie zatvorená v "slonovinovej veži". Tajani pripomenul, že sa vzdal státisícovej renty, ktorá mu ako bývalému eurokomisárovi prislúcha.

 

"Kandidujem, pretože chcem priniesť odvážnejšiu Európu a silnejší Európsky parlament," povedal vo svojej reči líder druhej najsilnejšej skupiny, Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), Gianni Pittella, ktorý rovnako kandiduje na predsednícky post. Avizoval, že v pozícii predsedu EP by podporil slobodný prejav každého názoru, rovné zastúpenie pohlaví v orgánoch europarlamentu a transparentnosť inštitúcie.

 

Hluchonemá kandidátka skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov Helga Stevensová v znakovej reči uviedla, že symbolizuje zmenu a "aj najväčšie výzvy môžu byť prekonané tvrdou prácou".

 

Líder liberálov Guy Verhofstadt svoju kandidatúru stiahol, čím klesol počet kandidátov na šesť. 

 

Plenárne zasadnutie bude až do zvolenia nového predsedu EP viesť odchádzajúci šéf europarlamentu Martin Schulz. 

 

Ak sa to nepodarí ani jednému kandidátovi v prvom kole, voľba sa zopakuje. Ak ani z druhého, prípadne ani z tretieho kola voľby nevzíde víťaz, do štvrtého kola voľby postúpi dvojica kandidátov, ktorí získali najväčší počet hlasov v treťom kole. V prípade "remízy" vo štvrtom kole sa stane predsedom starší z dvojice kandidátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies