Európsky parlament si pripomenul Medzinárodný deň žien

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 08:40 • 2 min
Európsky parlament si pripomenul Medzinárodný deň žien

Európsky parlament si pripomenul Medzinárodný deň žien

slovakia

left justify in out

img

Na nízky počet žien v politike upozornil dnes vo svojom vystúpení na pôde Európskeho parlamentu jeho predseda Jerzy Buzek.
      Na slávnostnom zasadaní pri príležitosti Medzinárodného dňa žien konštatoval, že Európsky parlament kráča v tomto smere príkladom, pretože podiel poslankýň v jeho radoch dosahuje 35 percent. To je podstatne viac ako v jednotlivých členských štátoch. Je úlohou národných parlamentov, aby vytvorením vhodného právneho rámca prispeli k zvýšeniu podielu žien na politickom živote, povedal Buzek.
      Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso pripomenul iniciatívu za volebné právo žien, za zlepšenie ich pracovných podmienok, ktorá vzišla pred 100 rokmi z nemecky hovoriacich krajín. Súčasne poznamenal, že aj keď sa odvtedy dosiahlo mnoho, zostáva ešte veľa úloh. Kým priemerná zamestnanosť mužov činí 80 percent, u žien je to 65,2 percenta a aj keď 60 percent žien disponuje vyšším vzdelaním, na ich kariére a osobitne príjmoch sa to neodráža, pretože ich mzdy sú v priemere o 18 percent nižšie ako u mužov.
      Podpredsedníčka EK Viviane Redingová zodpovedná za spravodlivosť a základné práva vyzdvihla, že až 90 percent riadiacich postov v EÚ zastávajú muži, kým ženy majú prevahu v slabo platených pozíciách.
      Štátna tajomníčka pre európske záležitosti Enikő Győriová, ktorá vystúpila v mene maďarského úradujúceho predsedníctva v EÚ, kládla pri tejto príležitosti dôraz na vytvorenie rovnoprávnosti pre ženy na pracovnom trhu, koordináciu ich pracovných a rodinných povinností a možnosť výberu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies