Európsky parlament schválil vstup Litvy do eurozóny

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 14:35 • 2 min
Európsky parlament schválil vstup Litvy do eurozóny

BRATISLAVA - Európsky parlament (EP) v stredu odporučil prijať Litvu k 1. januáru budúceho roka za člena eurozóny. Rezolúcia prešla pomerom hlasov 545 ku 116, 34 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

slovakia

left justify in out

Europoslanci konštatovali, že Litva splnila všetky prístupové kritériá v oblasti inflácie, rozpočtového deficitu a verejného dlhu.

Dvanásťmesačný priemer inflácie sa podľa aktuálnych údajov pohybuje na úrovni 0,6 %, teda hlboko pod referenčnou hodnotou 1,7 %. Rozpočtový schodok predstavoval 2,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a verejný dlh 39,4 % HDP. Podmienkou pre prijatie eura je to, aby štátny dlh krajiny bol maximálne na úrovni 60 % HDP a jej rozpočtový deficit maximálne vo výške 3 % HDP. V krajine musí byť nízka inflácia a úrokové sadzby a kurz jej meny voči euru musí byť stabilný. 

 

Litva vstúpi do eurozóny ako jej 19. člen. Prijatie pobaltskej krajiny do bloku spoločnej meny už predtým schválila Európska komisia aj ministri financií členských štátov eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies