Európsky parlament schválil rozpočet únie na budúci rok

NETKY.SK • 1 December 2016, 14:52 • 2 min
Európsky parlament schválil rozpočet únie na budúci rok

BRATISLAVA - Európska únia má schválený rozpočet na budúci rok. Vo štvrtok totiž prešiel hlasovaním Európskeho parlamentu, v ktorom poslanci presadili zvýšenie prostriedkov na pomoc mladým nezamestnaným a pre kľúčové iniciatívy na podporu malých a stredných podnikov, projektov dopravnej infraštruktúry, výskumu a programu Erasmus+. Európska únia má podľa schváleného dokumentu v roku 2017 hospodáriť s finančnými prostriedkami určenými na budúcoročné záväzky v objeme 157,9 mld. eur a s peniazmi na úhradu záväzkov splatných v budúcom roku v sume 134,5 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Parlamentným vyjednávačom sa podarilo zabezpečiť v porovnaní s pôvodne navrhovaným rozpočtom vypracovaným Európskou komisiou o 500 miliónov eur viac pre iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí. Zvýši sa aj objem financií vyčlenených pre kľúčové programy na podporu rastu a zamestnanosti, napríklad programu pre konkurencieschopnosť malých a stredných podnikov, infraštrukturálneho nástroja na prepájanie Európy, rámcového programu pre výskum a vývoj Horizont 2020 a programu študentskej mobility Erasmus+, a to konkrétne o 200 miliónov eur. Dodatočných 728 mil. eur pôjde aj na opatrenia prevažne súvisiace s migráciou.


„Dosiahli sme naše ciele. Rozpočet na rok 2017 je jasne orientovaný na naše priority, a to podporu rastu, vytváranie pracovných miest, najmä pre mladých ľudí, a riešenie migračnej krízy,“ komentoval výsledok rokovaní o rozpočte jeden zo spravodajcov rozpočtu, nemecký europoslanec Jens Geier.

 

Kritike sa však nevyhlo rozhodnutie komisie, ktorá do rozpočtu nezaradila bod týkajúci sa zmrazenia časti odmien pre bývalých komisárov a ich uvoľnenia až pod podmienkou sprísnenia kódexu ich správania sa. Návrh vylepšenia kódexu, ktorý predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zaslal predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi je podľa ďalšieho spravodajcu k rozpočtu Estónca Indreka Taranda krokom správnym smerom, nie však dostatočným.


Ako ďalej informoval Európsky parlament, v rámci rozpravy o strednodobej revízii viacročného finančného rámca na roky 2014 až 2020 vystúpil v rozprave v mene slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie aj Ivan Korčok. Poslancom prisľúbil balík zmien, ktoré zvýšia flexibilitu viacročného rozpočtu Európskej únie a umožnia ešte v rámci aktuálneho finančného rámca vyčlenenie dodatočných viac ako 6 mld. eur na najpálčivejšie priority únie. Parlamentní spravodajcovia revízie viacročného finančného rámca Jan Olbrycht a Isabelle Thomas privítali vyhlásenie slovenského predsedníctva s opatrnosťou. Pripomenuli totiž, že o návrhu členské štáty ešte stále diskutujú, pričom zdôraznili, že poslanci sú pripravení na pokračovanie rokovaní.


Samotný splnomocnenec vlády pre slovenské predsedníctvo a zároveň štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Korčok považuje dohodu o rozpočte za splnenie ďalšieho cieľa slovenského predsedníctva. „V budúcom roku budeme lepšie vybavení na zvládanie migrácie a jej príčin, ako aj zvýšenie bezpečnosti a ochrany hraníc Európskej únie,” uviedol na štvrtkovom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona