Európsky parlament schválil predĺženie a navýšenie Junckerovho balíčka

NETKY.SK • 12 December 2017, 16:50 • 2 min
Európsky parlament schválil predĺženie a navýšenie Junckerovho balíčka

BRATISLAVA - Junckerov investičný balíček bude fungovať dlhšie a navýši sa aj jeho kapacita. Predĺženie fungovania Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) o dva roky do konca roku 2020 a navýšenie kapacity fondu tak, aby bol schopný mobilizovať investície až do výšky 500 mld. eur oproti pôvodným 315 mld. eur, odsúhlasili v utorok poslanci Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Európski úradníci si od Junckerovho balíčka sľubujú pomoc pri vysporadúvaní sa s nedostatkom investícií podporou projektov s vysokým rizikovým profilom a nasmerovanie investícií prioritne na tvorbu pracovných miest. Smerovať majú do sektorov energetiky, ochrany životného prostredia a klímy, zdravotnej starostlivosti, výskumu a inovácií, udržateľnej dopravy, či do digitálneho sektora a kreatívneho priemyslu.

Reakcie slovenských europoslancov na toto rozhodnutie sú však protichodné. Kým napríklad Monika Smolková, ktorá do europarlamentu kandidovala za Smer-SD, považuje predĺženie EFSI za správny krok, Richard Sulík z SaS je proti. „EFSI sa pokúša o nemožné, nové investície nevytvára, len ich v rámci európskej ekonomiky prerozdeľuje,“ uviedol s tým, že kvalita investícií sa takto navyše ešte zhoršuje, pretože o ich úspechu nerozhodujú spotrebitelia ale komisia úradníkov.

Europoslanec Ivan Štefanec zase vníma Junckerov balíček ako dôležitý nástroj pre obnovenie európskeho priemyslu a znižovanie regionálnych rozdielov. „Práve preto by ho však v budúcom období mali využívať predovšetkým menej vyspelé štáty EÚ, vrátane Slovenska, ktoré je v jeho čerpaní zatiaľ výrazne pozadu,“ konštatoval.

EFSI bol zriadený v roku 2015 na obdobie troch rokov. Cieľom tohto fondu, ktorý spravuje Európska investičná banka (EIB), bolo naliať do reálnej ekonomiky 315 mld. eur v súkromných investíciách. Európska únia na tento účel poskytla garancie v objeme 16 mld. eur a EIB kapitál v sume 5 mld. eur. Najväčšou investíciou spolufinancovanou z fondu na Slovensku je diaľnica D4 okolo Bratislavy, kde dohoda o financovaní medzi EIB a konzorciom Zero Bypass Limited znie na 426 mil. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona