Európsky parlament schválil návrh zákona o ochrane autorských práv

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 15:58 • 2 min
Európsky parlament schválil návrh zákona o ochrane autorských práv

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) schválil návrh zákona o ochrane autorských práv, ktorého cieľom je poskytovať kreatívnym autorom a umelcom lepšiu ochranu ich práv vo virtuálnom svete.

slovakia

left justify in out

Proces trval až tri roky a EP návrh zákona schválil pomerom hlasov 348 k 274 a 36 poslancov sa zdržalo hlasovania. Zákon, ktorý ešte musia schváliť členské krajiny Európskej únie, je terčom kritiky s odôvodnením, že potláča slobodu na internete a kreativitu.


Najkontroverznejšia časť zákona vyžaduje, aby firmy ako YouTube a Facebook boli zodpovedné za ochranu autorských práv v prípade materiálov zverejnených na ich platformách. 

 

img

 

Oponenti tvrdia, že by to mohlo obmedziť slobodu prejavu, brzdiť internetovú kreativitu i komunikáciu a nútiť internetové stránky, aby inštalovali filtre.

 

"Schválili sme nový súbor pravidiel, ktoré budú robiť presný opak, ako je ničenie internetu," povedal nemecký člen EP Axel Voss.

 

"Neférové odmeňovanie žurnalistov a tvorcov znamená, že menej ľudí je ochotných robiť túto prácu, čo nakoniec znamená menej kvalitného obsahu na internete," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies