Európsky parlament schválil limit pre poplatky za transakcie platobnými kartami

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 14:36 • 2 min
Európsky parlament schválil limit pre poplatky za transakcie platobnými kartami

ŠTRASBURG - Európska únia (EÚ) tento rok pravdepodobne zavedie limit pre poplatky za spotrebiteľské transakcie platobnými kartami. Európsky parlament (EP) dnes totiž po búrlivej debate návrh na zavedenie stropu na poplatky schválil. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Týka sa to poplatkov, ktoré si banky účtujú za spracovanie platieb debetnou aj kreditnou kartou. Tieto príjmy im pomáhajú financovať kartový platobný systém.

 

Europoslanci schválili limit pre poplatky za platby kartami v rámci EÚ vo výške 0,2 % z hodnoty transakcie v prípade debetnej karty a 0,3 % pri kreditnej karte. Návrh na zavedenie limitu musia schváliť ešte vlády členských štátov, ale odborníci tvrdia, že je to len formalita.

 

O zavedení limitu sa v EP búrlivo diskutovalo. Zástancovia tohto návrhu argumentovali, že súčasné poplatky sú neprimerané a príliš vysoké, brzdia konkurenciu v rámci únie a nútia obchodníkov, aby poplatky za prijímanie platobných kariet premietali do cien pre klientov.

 

Ale vydavatelia kariet, najmä americká spoločnosť MasterCard, tvrdo lobovali proti zavedeniu limitov pre poplatky z kariet. Upozornili, že ich zníženie prinúti vydavateľov kariet, aby v snahe udržať celý systém v chode nahradili výpadok príjmov z transakcií kartami zvýšením iných poplatkov pre spotrebiteľov, napríklad za získanie platobnej karty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies