Európsky parlament schválil financie na sieť tisícov bezplatných internetových hotspotov

NETKY.SK • 12 September 2017, 19:06 • 2 min
Európsky parlament schválil financie na sieť tisícov bezplatných internetových hotspotov

ŠTRASBURG - Európsky parlament dnes schválil návrh členských štátov na finančnú podporu vo výške zhruba 120 miliónov eur pre vytvorenie siete 8000 internetových hotspotov na verejných miestach, napríklad v nemocniciach alebo knižniciach.

slovakia

left justify in out

Obce a verejné inštitúcie sa môžu cez internetový portál priamo uchádzať o dobropisy, s ktorými môžu pokryť svoje počiatočné náklady až do výšky 100 %. Inštitúcia, ktorej žiadosť bude schválená, musí prevádzkovať takýto hotspot minimálne tri roky a niesť všetky prevádzkové náklady. Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová dúfa, že prvých tisíc dobropisov pridelia ešte v tomto roku.

 

Finančná podpora umožní používateľom v celej Európe pripojiť sa k internetu pomocou jednotného hesla. Ich osobné dáta sa pritom nesmú využívať na komerčné účely. Cieľom iniciatívy je vytvoriť sieť verejných hotspotov v celej EÚ a na podporu chce Brusel spustiť informačné kampane.

 

Vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) to vníma ako jeden z dôležitých krokov smerujúcich k tomu, že lacné, rýchle a bezpečné internetové pripojenie sa v celej Európskej únii (EÚ) stane samozrejmosťou.

 

"Prístup k internetu sa postupne stáva súčasťou ľudských a občianskych práv," poznamenal Štefanec narážajúc na fakt, že v súčasnom svete sa prakticky nikto nezaobíde bez pripojenia na internet. Deklaroval zároveň pripravenosť prispieť na pôde EP k naplneniu tejto vízie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona