Európsky parlament sa zo Štrasburgu neodsťahuje

NETKY.SK • 4 December 2017, 09:12 • 2 min
Európsky parlament sa zo Štrasburgu neodsťahuje

PARÍŽ - Francúzsko nepripustí, aby sa oficiálne sídlo Európskeho parlamentu (EP) presunulo zo Štrasburgu do Bruselu.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v nedeľu francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová. "Štrasburg musí zostať sídlom európskej demokracie. Je to tiež symbol francúzsko-nemeckého zmierenia," povedala ministerka.

 

"Často sa hovorí, že Európa sa schádza v bruselskej bubline. Európa musí byť bližšie k svojim regiónom," dodala Loiseauová.

 

Členovia EP zasadajú každý mesiac v Štrasburgu na jeden týždeň, po zvyšný čas sú v Bruseli. Podľa audítorov EÚ stojí toto presúvanie Úniu každoročne 114 miliónov eur.

 

Kritici už dlho vyzývajú na zrušenie tohto systému, Francúzsko by však zrejme vetovalo akýkoľvek pokus o potrebnú zmenu Zmluvy o EÚ. Niektorí poslanci dúfali, že zvolenie proeurópskeho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by mohlo pomôcť plánom na uzavretie sídla EP vo francúzskom meste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona