Európsky parlament sa dohodol na potrebe jednotnej nabíjačky pre mobily

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 17:23 • 2 min
Európsky parlament sa dohodol na potrebe jednotnej nabíjačky pre mobily

ŠTRASBURG - oslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes schválili novelizáciu pravidiel o rádiových zariadeniach, ktorej súčasťou je výzva na zavedenie jednotnej nabíjačky pre všetky mobilné telefóny predávané v EÚ.

slovakia

left justify in out

Cieľom nových pravidiel, na ktorých sa poslanci neformálne dohodli s členskými štátmi, je obmedziť množstvo elektronického odpadu, znížiť náklady a zjednodušiť život spotrebiteľom.  Nemecká poslankyňa a spravodajkyňa pre túto oblasť Barbara Weilerová upozornila, že modernizovaná smernica je efektívnym nástrojom, ktorý zabráni vzájomnému rušeniu sa rádiových zariadení. A dodala, že poslanci majú radosť z dohody o zavedení jednotnej nabíjačky, čo pomôže tak spotrebiteľom, ako aj životnému prostrediu.
      

"Skoncujeme tak s elektronickým odpadom, ktorý každoročne dosahuje 51.000 ton," spresnila Weilerová. 
      

Nová smernica zavádza harmonizované pravidlá pre umiestňovanie rádiových zariadení, vrátane mobilných telefónov, kľúčov od auta s diaľkovým ovládaním či modemov, na trh EÚ. Cieľom je udržať krok s rastúcim počtom a rôznorodosťou rádiových zariadení a zabezpečiť, že sa navzájom nebudú rušiť a budú podliehať základným požiadavkám na ochranu zdravia a bezpečnosti.
     

Poslanci vyzvali na obnovenie úsilia o vývoj jednotnej nabíjačky pre niektoré kategórie rádiových zariadení, najmä však pre mobilné telefóny, ktorá by zjednodušila ich použitie a znížila množstvo zbytočného odpadu a nákladov. Parlament upravil znenie smernice tak, aby schopnosť spolupracovať so spoločnými nabíjačkami patrila medzi základné požiadavky na konštrukciu rádiových zariadení. Rozhodnutie o tom, ktoré kategórie rádiových zariadení budú musieť spĺňať túto požiadavku, bude v rukách Európskej komisie.        


Za zavedenie jednotnej nabíjačky hlasovali aj slovenskí europoslanci. Podľa Kataríny Neveďalovej (Smer-SD) jej zavedenie na trh bude jednoznačným prínosom pre spotrebiteľov nielen v oblasti používania samotného hardvéru, ale aj pri lepších možnostiach servisu a technickej podpory. Poslanec Miroslav Mikolášik (KDH) ocenil, že sa poslancom podarilo nájsť potrebnú zhodu a verí, že ich výzva bude smerodajná pre výrobcov elektronických zariadení.

      

"Hovorili sme o zjednocovaní právnych nariadení pre elektronické zariadenia. To, čo nám znepríjemňuje život, je, že každý mobil má iný typ nabíjačky. Som rád, že v parlamente prijmeme pozíciu, aby sa všetci výrobcovia zjednotili na jednom type nabíjačky," uviedol Mikolášik.
      

Navrhovanú smernicu, ktorú dnes podporil EP, ešte musí formálne odobriť aj Rada EÚ. Členské štáty budú mať následne dva roky na jej prenesenie do svojich vnútroštátnych predpisov a výrobcovia budú mať k dispozícii ďalší rok na prispôsobenie sa novým pravidlám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies