Európsky parlament rokoval o urýchlení presunu azylantov, relokovaná bola iba štvrtina

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 12:56 • 2 min
Európsky parlament rokoval o urýchlení presunu azylantov, relokovaná bola iba štvrtina

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) diskutovali dnes o možnostiach urýchlenia procesu premiestňovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka do ďalších členských štátov Únie.

slovakia

left justify in out

Komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos v tejto súvislosti naznačil, že z pôvodného počtu 160.000 migrantov sa do septembra podarí presídliť menej ako 40.000 osôb.

 

Na presídlení 160.000 migrantov z územia Grécka a Talianska sa dohodli ministri vnútra EÚ v septembri 2015 hlasovaním kvalifikovanou väčšinou.

 

Avšak aj napriek prísľubu členských štátov prijať do septembra 2017 všetkých 160.000 žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska, bolo do 11. mája tohto roka relokovaných iba 18.418 osôb. Europoslanci v nadväznosti na dnešnú rozpravu so zástupcami Rady a Európskej komisie prijmú vo štvrtok nelegislatívne uznesenie k tejto otázke.

 

Eurokomisár Avramopulos potvrdil tieto údaje a skonštatoval, že do septembra - dátumu určeného na ukončenie relokácií - sa podarí presunúť menej ako jednu štvrtinu z nich, menej ako 40.000 žiadateľov o azyl.

 

Podľa jeho slov čaká v Grécku na presídlenie 12.500 osôb a v Taliansku približne 4000 osôb. Týchto 16.500 ľudí môže byť podľa eurokomisára presídlených ešte do septembra, zároveň však upozornil, že niektoré členské krajiny Únie neprevzali ani jedného utečenca a konali "v rozpore so svojimi záväzkami".

 

Avramopulos europoslancom pripomenul, že plán zo septembra 2015 bol "nevyhnutný pre úspech našej (migračnej) politiky".

 

Maďarsko a Slovensko, podobne ako Česká republika a Rumunsko, v septembri 2015 za prijatie kvót nehlasovali a Fínsko sa hlasovania zdržalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies