Európsky parlament požaduje zbrojné embargo voči Saudskej Arábii pre destabilizáciu Jemenu

NETKY.SK • 25 Február 2016, 14:12 • 2 min
Európsky parlament požaduje zbrojné embargo voči Saudskej Arábii pre destabilizáciu Jemenu

BRUSEL - Poslanci europarlamentu vyzvali dnes Európsku úniu, aby zaviedla zbrojné embargo voči Saudskej Arábii, a to v súvislosti s "destabilizujúcou" intervenciou, ktorú táto krajina vedie v susednom Jemene.

slovakia

left justify in out

"Nálety koalície pod vedením Saudskej Arábie a námorná blokáda Jemenu ... zapríčinili desaťtisíce úmrtí a prehĺbili destabilizáciu Jemenu," uvádza sa v rezolúcii Európskeho parlamentu (EP), z ktorej citovala agentúra DPA.


Poslanci schválili vyhlásenie veľkou väčšinou hlasov, a to v pomere 449 ku 36 hlasom; 78 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Europarlament apeloval na šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú, aby "spustila iniciatívu zameranú na zavedenie zbrojného embarga EÚ voči Saudskej Arábii".


Prijatá rezolúcia nie je pre európsku komisiu právne záväzná, podľa DPA má však symbolický význam. Arabská koalícia pod vedením Rijádu vedie vojenské operácie voči povstalcom v Jemene už 11 mesiacov. OSN varuje, že obyvatelia Jemenu sú vystavení "humanitárnej katastrofe", ktorú zhoršujú čoraz väčšie obmedzenia pri dodávkach pomoci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona