Európsky parlament posilnil právomoci Europolu v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 16:59 • 2 min
Európsky parlament posilnil právomoci Europolu v boji proti terorizmu

BRATISLAVA - Európsky parlament (EP) dnes schválil nové pravidlá fungovania Agentúry EÚ v oblasti presadzovania práva (Europol), ktorá bude môcť intenzívnejšie bojovať proti terorizmu, počítačovej kriminalite a ďalším trestným činom, ako aj rýchlejšie reagovať na aktuálne hrozby.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak, nové pravidlá posilnia kompetencie Europolu, ako aj záruky v oblasti ochrany osobných údajov. Tiež ustanovia nástroje na demokratickú kontrolu agentúry. "Parlamentom schválené nariadenie posilňuje mandát Europolu s cieľom zabezpečiť jeho plnú vybavenosť na boj s množiacimi sa cezhraničnými trestnými činmi a teroristickými hrozbami," vysvetlila. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. mája 2017.


Zákonodarcovia venovali špeciálnu pozornosť uľahčeniu zriaďovania špecializovaných jednotiek, ktoré by mali byť schopné okamžite reagovať na vznikajúce hrozby. Nová legislatíva obsahuje aj jednoznačné pravidlá, ktoré sa týkajú už existujúcich jednotiek alebo centier, ako je napríklad Európske centrum boja proti terorizmu (ECTC), ktoré začalo fungovať v januári.


Europol bude za istých okolností oprávnený vymieňať si informácie priamo so súkromnými subjektmi, akými sú podniky či mimovládne organizácie, čo by malo urýchliť jeho prácu. Napríklad jednotka Europolu pre nahlasovanie internetového obsahu bude môcť priamo kontaktovať prevádzkovateľa sociálnej siete, akou je Facebook, a s cieľom spomaliť šírenie teroristickej propagandy ho požiadať o vymazanie stránky prívrženca tzv. Islamského štátu. Legislatívny text tak v snahe o zefektívnenie boja proti organizovanému zločinu a terorizmu zaväzuje členské štáty, aby poskytovali Europolu všetky informácie a údaje, ktoré sú nevyhnutné na stíhanie cezhraničnej kriminality.


Europol by tiež mal každoročne podávať správy Európskemu parlamentu, Rade EÚ, ako aj Európskej komisii. Okrem nich by však mali krajiny informovať aj národné parlamenty. "Poslanci EP tiež zaistili, že posilnenie právomocí Europolu pôjde ruka v ruke s prehĺbením záruk v oblasti ochrany údajov a zintenzívnením parlamentného dohľadu," vysvetlila Soňa Mellak.

 

Prácu Europolu bude monitorovať Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov (EDPS) a v rámci právneho systému EÚ bude existovať jasný mechanizmus podávania sťažností pre občanov únie. Na činnosť Europolu bude dohliadať aj Spoločná parlamentná kontrolná skupina (JPSG), ktorej členmi budú poslanci národných parlamentov a Európskeho parlamentu.

 

"Zločin a terorizmus sú nadnárodné fenomény a preto proti nim musíme bojovať spoločne. Vítam väčšiu koordináciu a výmenu informácií medzi členskými štátmi. Je to ďalší krok k vybudovaniu skutočne efektívneho systému presadzovania práva," zhodnotil nariadenie slovenský europoslanec Ivan Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies