Európsky parlament navrhol zmeny v označovaní tovaru

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 10:17 • 2 min
Európsky parlament navrhol zmeny v označovaní tovaru

BRUSEL - Európsky parlament (EP) navrhuje označiť všetok nepotravinársky tovar krajinou pôvodu. Spotrebitelia by sa tak mohli lepšie orientovať v tovaroch, ktoré kupujú.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zmien k dvom legislatívnym návrhom, ktoré v utorok schválil EP. Poslanci presadzujú vyššie požiadavky na bezpečnosť výrobkov a prísnejšie pravidlá dohľadu nad trhom. Parlament tiež navrhuje prísnejšie tresty pre spoločnosti predávajúce nevyhovujúce alebo potenciálne nebezpečné výrobky.

 

Označenie krajinou pôvodu je v súčasnosti v EÚ nepovinné. Povinné označovanie krajín pôvodu výrobkov zvýši ich sledovateľnosť a posilní tak ochranu spotrebiteľa, uvádzajú poslanci, ktorí podporili návrh Európskej komisie na zmenu dobrovoľného označovania pôvodu nepotravinových výrobkov na povinné. 

 

Označenie "Vyrobené v" by sa malo vzťahovať na takmer všetky výrobky predávané v EÚ, medzi výnimky by okrem potravín mali patriť napríklad aj lieky. Výrobca by si na základe parlamentom schváleného textu mohol vybrať, či využije označenie "vyrobené v EÚ" alebo na obale uvedie konkrétny členský štát pôvodu. Ak sa na výrobe tovaru podieľali viaceré krajiny, za krajinu pôvodu sa považuje tá krajina, "v ktorej sa ako v poslednej uskutočnilo jeho podstatné a hospodársky odôvodnené spracovanie" a ktorého výsledkom je nový výrobok, alebo ktoré predstavuje "dôležitý stupeň výroby." 

 

Podľa poslankyne Európskeho parlamentu Sirpy Pietikainen je dôvodom návrhu skutočnosť, že na európske trhy prichádzajú stále nové produkty a spôsoby predaja, pričom 99,7 % z tovarov nie je kontrolovaných žiadnymi orgánmi. Dodala, že efektívny dohľad nad trhom by mal zaručiť bezpečnosť výrobkov a ich súlad s predpismi EÚ. 

Mnohí zákonodarcovia EÚ varujú, že zákon by spoločnosti zaťažil prílišnou administratívou. Tento názor podporili aj vlády Nemecka a Veľkej Británie a označili ho za protekcionistický a v rozpore s pravidlami voľného obchodu. Niektorí výrobcovia však vyslovili návrhu podporu a dúfajú, že by im pomohol proti konkurencii lacnejších výrobkov z Číny a Indie. 

 

Európska komisia navrhla zmenu zákona už v minulom roku. Bez podpory členských krajín EÚ však v parlamente neprejde. Podobný návrh nepodporili vlády členských krajín ani v roku 2005. 

 

Poslanci s cieľom zabezpečiť, aby sa zločin nevyplácal, navrhujú zaviesť "primerané a odrádzajúce" sankcie. Tie by mali zohľadniť závažnosť, trvanie a úmyselný charakter porušenia pravidiel, skutočnosť, či sa daná spoločnosť už dopustila podobného činu, ako aj veľkosť spoločnosti. Európska komisia by podľa poslancov mala vypracovať celoúnijnú čiernu listinu pre subjekty, pri ktorých sa zistilo opakované a úmyselné porušovanie predpisov EÚ v oblasti bezpečnosti výrobkov. Parlament tiež navrhuje zriadenie celoeurópskej databázy zranení spotrebiteľov, ktoré boli dôsledkom použitia výrobkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona