Európsky parlament: Ciele a ambície slovenských europoslancov

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 11:25 • 2 min
Európsky parlament: Ciele a ambície slovenských europoslancov

BRUSEL - Slovenská republika má v Európskom parlamente (EP) 13 poslancov, zaradených v štyroch politických skupinách. TASR zmapovala ich ciele a ambície, ktorým sa chcú venovať v rámci svojho pôsobenia v europarlamente.

slovakia

left justify in out

Zostavovanie pracovných výborov a voľba ich predsedov prebieha v priebehu dnešného dňa a má sa ukončiť vo štvrtok doobeda. Na budúci týždeň v pondelok (7. júla) sa v Bruseli začnú ustanovujúce schôdze všetkých vborov a podvýborov.

EDUARD KUKAN

 

img


Poslanec Eduard Kukan (SDKÚ) bude za skupinu euópskych ľudovcov aj naďalej dôležitým a skúseným členom vo výbore pre zahraničnú politiku (AFET) a novou oblasťou preňho má byť pôsobenie (ako náhradník) vo výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL). Podľa kuloárnych rečí je jeho meno spájané s funkciou vedúceho Delegácie EP pre Srbsko. V predošlom období bol vedúcim Delegácie EP pre krajiny západného Balkánu.

PÁL CSÁKY

 

img

 

Pál Csáky (SMK) je v europarlamente nový, ako však tvrdí, dobre pozná fungovanie tejto inštitúcie, pretože tam často chodil po prijatí Slovenska do EÚ. V pozícii europoslanca za skupinu Európskej ľudovej strany (EĽS) by chcel pomáhať pri stratégii posilňovania akcieschopnosti Európy a v zahraničnopolitickej i ekonomickej oblasti.
"Osobitne chcem zastupovať záujmy maďarskej komunity na Slovensku a rozširovať niektoré práva, predovšetkým jazykové," uviedol Csáky. Rovnako chce prispieť k posilneniu regionálnych možností a k lepšiemu čerpaniu eurofondov, pretože je podľa neho "neprijateľné, že ich čerpáme len na úrovni 50 percent".  

MONIKA FLAŠÍKOVÁ-BEŇOVÁ

 

img

 

Poslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) dostala z tábora socialistov a demokratov (S&D) hneď v prvý deň plenárneho zasadnutia poverenie byť "skrutátorkou" - overovateľkou výsledkov volieb predsedu EP. V novom zložení europarlamentu ašpiruje na plné členstvo vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Ako náhradníčka by chcela pôsobiť aj vo výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
      
JANA ŽITŇANSKÁ

 

img


Nová poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA), najmladšia zo slovenských europoslancov, priznala, že sa s priestormi europarlamentu v Štrasburgu ešte iba zoznamuje. V najbližších piatich rokoch chce nadviazať na to, čo robila aj na Slovensku. Pokúsi sa o to prostredníctvom skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR). "Chcem sa snažiť pomôcť tým, ktorí si nedokážu pomôcť sami bez vlastného zapríčinenia - zdravotne postihnutí alebo odkázaní na pomoc iných. Chcem byť hlasom ľudí so zdravotným postihnutím a tých, ktorí potrebujú pomoc spoločnosti," uviedla Žitňanská.

BRANISLAV ŠKRIPEK

 

img


Medzi nových slovenských poslancov v EP patrí aj Branislav Škripek (OĽaNO), ktorý sa podobne ako Žitňanská zaradil do tretej najsilnejšej skupiny v EP - ECR. Jeho pôsobenie v europarlamente bude zamerané na oblasť ochrany ľudskej dôstojnosti a tradičných hodnôt. Záujem by mal o členstvo vo výbore pre občianske slobody a ako náhradník aj vo výbore pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM).

 

VLADIMÍR MAŇKA

 

img

 

Poslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) ako člen skupiny socialistov a demokratov (S&D) sa chce uchádzať o členstvo v rozpočtovom výbore (BUDG) a ako náhradník by si vedel predstaviť pôsobenie vo výbore pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE).

RICHARD SULÍK

 

img


Richard Sulík (SaS) je nováčikom v zákonodarnom zbore EÚ. Tvrdí, že sa chce najskôr dobre zorientovať na novom pôsobisku a od septembra sa začne vyjadrovať k veciam, o ktorých sa bude hlasovať. Tvrdí, že nepatrí k tým poslancom EP, ktorí vyzývajú na "viacej Európy", užšiu integráciu a presun ďalších kompetencií národných štátov do Bruselu. "Ukázalo sa, že už ani s tými kompetenciami, ktoré už Brusel má, nedokáže rozumne zaobchádzať," skonštatoval Sulík, ktorý na pôde EP reprezentuje frakciu liberálov (ALDE).  Dodal, že sa treba zamyslieť nad tým, ktoré kompetencie treba členským štátom vrátiť.  V EP sa Sulík plánuje venovať dvom oblastiam - chce prísne sledovať, aké "nezmyselné" regulácie sa blížia, a tiež chce ako poslanec podávať podnety na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Aj preto sa stal náhradným členom vo výbore pre kontrolu rozpočtu (CONT), kam OLAF patrí. Sulík verí, že sa mu touto cestou podarí prispieť k tomu, aby sa utlmila korupcia v eurofondoch, "ktorá rozkladá našu spoločnosť".  

 

MIROSLAV MIKOLÁŠIK      

 

img

 

Miroslav Mikolášik (KDH) patrí k veteránom medzi slovenskými europoslancami. Jeho meno sa zjavilo medzi kandidátmi na predsedu výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI), čo by bola pre Slovensko dobrá správa. Nakoniec to dostal iný europoslanec - ale už samotná nominácia je ocenením jeho dlhoročného pôsobenia v EP.

IVAN ŠTEFANEC 

 

img


K novým menám v europarlamente patrí aj Ivan Štefanec (SDKÚ). Skonštatoval, že len frakcia ľudovcov, do ktorej v EP patrí, je väčšia než samotný slovenský parlament. Na novom pôsobisku sa chce sústrediť na pomoc pri vytváraní pracovných miest. "Chcem, aby každá legislatíva, ktorá bude prichádzať do Európskeho parlamentu, bola prijímaná s ohľadom na to, či vytvára pracovné miesta, alebo nie," spresnil Štefanec. Osobitne by chcel pomáhať pri zjednodušovaní prostredia pre malé podnikanie, odbúravať bariéry na spoločnom európskom trhu. Výborom, ktorý mu najviac vyhovuje, je výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies