Európsky parlament bude mať sedem politických skupín, Le Penová neuspela

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 13:56 • 2 min
Európsky parlament bude mať sedem politických skupín, Le Penová neuspela

BRUSEL - Európsky parlament začne nové volebné obdobie (2014-2019) so siedmymi vyprofilovanými politickými skupinami. Tou ôsmou mala byť aliancia antieurópsky zameraných strán, o ktorej zloženie sa už pred eurovoľbami snažili euroskeptickí politici Marine Le Penová a Geert Wilders.

slovakia

left justify in out

Dnes uplynie doba, do ktorej sa mali vyprofilovať politické skupiny v EP. Na vytvorenie skupiny je potrebné najmenej 25 poslancov z tretiny členských štátov EÚ (sedem krajín), čo sa nepodarilo splniť Le Penovej a Wildersovi, ktorí chceli "EÚ rozbíjať zvnútra". Holandský ultrapravicový politik a líder Strany slobody (PVV) to oficiálne oznámil v pondelok večer.

 

Wilders naznačil, že za nevytvorením politickej frakcie antieurópanov je zlyhanie spolupráce s poľskou stranou Kongres novej pravice (KNP). Wilders naznačil, že spolupráca s KNP sa ukázala ako "príliš vzdialená". Médiá KNP obviňujú z antisemitizmu, na druhej strane je Wildersova PVV známa dobrými vzťahmi s Izraelom a židovskou obcou vôbec. 

 

Európsky parlament na svojej internetovej stránke uvádza, že z celkového počtu 751 poslancov 697 patrí do niektorej zo siedmych politických frakcií. Politické skupiny majú prístup k ďalšiemu financovaniu z rozpočtu zákonodarného zboru EÚ a právo uchádzať sa o politické funkcie v EP a rozdeľujú si čas určený na vystúpenia poslancov.

 

Najväčšou skupinou v EP je Európska ľudová strana (EĽS) s 221 poslancami. Jej novým predsedom je nemecký poslanec Manfred Weber.

 

Druhé najvplyvnejšie miesto si udržala Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) so 191 kreslami. Staronovým predsedom S&D sa stal nemecký poslanec Martin Schulz.

 

Tretiu priečku obsadila skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorá združuje poslancov euroskepticky naladených strán. Má 68 kresiel. Novým šéfom ECR je britský moslimský poslanec Syed Kamall.

 

Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) sa ocitla na štvrtej priečke v EP, keď má oba o jedného poslanca menej ako ECR - 67. Lídrom ALDE zostal belgický politik Guy Verhofstadt.

 

V poradí piatou najväčšou skupinou je Európska zjednotená ľavica – Nordická zelená ľavica (GUE-NGL) s počtom 52 kresiel. Šéfkou skupiny je nemecká poslankyňa Gabriele Zimmerová.

 

Skupina Zelení/EFA (Európska slobodná aliancia) klesla po eurovoľbách na šiestu priečku. Má 50 poslancov, o predsedníctvo frakcie sa delia Rebecca Harmsová z Nemecka a Philippe Lamberts z Belgicka.

 

Poslednou politickou skupinou, so 48 členmi, je euroskeptická Európa slobody a demokracie (EFD), ktorej predsedá Nigel Farage. Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) sa obával, že sa mu rovnako ako Le Penovej a Wildersovi nepodarí zostaviť politickú skupinu. Mal dosť poslancov, ale chýbal mu do počtu jeden členský štát. Situáciu zachránil "prebehlík" z Národného frontu (FN) Le Penovej.

 

Terajší počet politických skupín nemusí byť konečný, nakoľko Le Penová aj Wilders veria, že sa im ešte podarí vytvoriť skupinu Európske združenie pre slobodu (EAF). V nej by mali byť aj Liga severu z Talianska, Flámsky záujem z Belgicka, Slobodná strana Rakúska, Švédski demokrati a možno aj štyria poľskí poslanci z KNP.


Stručný prehľad politických skupín v EP:
EĽS   221   Manfred Weber
S&D   191   Martin Schulz
ECR   68    Syed Kamall
ALDE  67    Guy Verhofstadt
GUE-NGL     52    Gabriele Zimmerová
Zelení/EFA  50    Rebecca Harmsová a Philippe Lamberts
EFD   48    Nigel Farage
Nezaradení  43    (Marine Le Penová a Geert Wilders)
Ostatní     11



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies